Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > "Permainų muzikoje" - dėmesys lietuvių autoriams
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2006-09-15

"Permainų muzikoje" - dėmesys lietuvių autoriams [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Festivaliu "Permainų muzika" Klaipėdos koncertų salė rugsėjo 17-ąją pradeda trečiąjį koncertinį sezoną. Pavadintas pagal žymųjį Johno Cage'o fortepijoninį kūrinį, festivalis jau antrą kartą siekia atrasti fundamentalius vertybių atskaitos taškus nuolat besikeičiančiame pasaulyje. Renginyje skamba ne tik šių dienų muzika, bet ir laiko patikrinti XX amžiaus kūriniai, paveikę ar dar ir dabar veikiantys muzikos istorijos vyksmą.

Ypatingas dėmesys "Permainų muzikoje" skiriamas lietuvių kompozitorių ir atlikėjų kūrybai: styginių kvartetas "Chordos", fortepijoninis trio "Kaskados", ansamblis "Giunter Percussion" festivalyje atliks skirtingų kartų ir stilių kūrėjų muziką. Jų programose - Juliaus Juzeliūno "Vixy et altera" (1997), Anatolijaus Šenderovo "Da capo al..." (1999), Jurgio Juozapaičio kūrinio "ViCeNo" (2006) premjera, Vidmanto Bartulio "Paskutiniųjų giesmės" (1980), Loretos Narvilaitės "Liūdesio sodai" (2005), Egidijos Medekšaitės "Pančami" (2005).

Išskirtinis šiemetinio festivalio kompozitorius - Bronius Kutavičius. Nepaliaujama laiko tėkme alsuos 365 taktų trukmės jo styginių kvartetas "Anno cum tettigonia" (1980). "Aštuonios Stasio miniatiūros" (2000), sukurtos pagal Lenkijoje gyvenančio žymaus lietuvių dailininko Stasio Eidrigevičiaus miniatiūras - įstabaus grožio "trumpametražiai filmai", žavės subtiliu minimalių priemonių naudojimu.

Klaipėdos dailės parodų rūmuose veiks Šarūno Nako muzikos ir vaizdo instaliacija "Aporija". Jos muzikos pagrindas - to paties pavadinimo kompozicija "Gaidos" ansambliui, pelniusi autoriui geriausio 2002 metų lietuviško kamerinio kūrinio prizą. Pasak kompozitoriaus, jo kūrybinio metodo esmė - kitoks santykis su tradicijomis, jas interpretuojant, gretinant laike ir erdvėje nutolusius artefaktus ir nesistengiant ko nors prikūrinėti nuo savęs.

Kitas festivalio sparnas - XX-XXI amžių užsienio kompozitorių muzika, pradedant Eriku Satie, Claude'u Debussy, baigiant Steve'u Reichu ir George'u Crumb'u.

Be įprastinių koncertų, festivalio organizatoriai kvies į susitikimus videoklubuose. Pirmajame jų matysime ištraukas iš Broniaus Kutavičiaus sceninių kūrinių - LNOBT pastatytos operos "Lokys", filmo "Strazdas - žalias paukštis" (režisierius Jonas Vaitkus), Broniaus Kutavičiaus ir Stasio Eidrigevičiaus performanso "Erotikos". Svečiuosis pats kompozitorius bei jo žmona, režisierė Dalia Kutavičienė. Antrajame prisiminimais apie kūrybinį bendradarbiavimą su Arvo Pärtu dalysis maestro Saulius Sondeckis, bus rodomas filmas apie kompozitorių "24 preliudai fugai".

Detalesnę festivalio programą galite rasti čia:
www.koncertusale.lt/?lt=1156333701

Muzikos informacijos ir leidybos centro inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).