Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „DIISSC Orchestra“ – „CTM“ festivalyje Berlyne
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-01-21

„DIISSC Orchestra“ – „CTM“ festivalyje Berlyne [Elektroninė]


Sausio 25 d. Berlyno eksperimentinės muzikos ir meno festivalyje „CTM“ pasirodys lietuvių kompozitorių ketvertas „DIISSC Orchestra“ (Antanas Jasenka, Vytautas V. Jurgutis, Jonas Jurkūnas ir Martynas Bialobžeskis). Festivalio publikai kolektyvas pristatys originalią programą „Venta“, sukurtą 2012 metais ir pirmąkart nuskambėjusią festivalio „Jauna muzika“ metu vykusioje „Sound Exchange dienoje Vilniuje“.

 


Foto: Carsten Stabenow

Programą „Venta“ lietuvių kompozitorių ketvertas sukūrė Berlyne įsikūrusios naujųjų medijų agentūros ir tyrimų platformos „dock e. V.“ (bendradarbiaujant su Goethe’s institutu) inicijuotam tarpregioninio bendradarbiavimo projektui „Sound Exchange“, 2011–2012 m. keliavusiam per septynias Europos sostines (Bratislavą, Krokuvą, Rygą, Vilnių, Taliną, Prahą ir Budapeštą) ir įsiliejusiam į tuose miestuose vykstančius elektroninės ir eksperimentinės muzikos festivalius. Projektu buvo siekiama surinkti ir dokumentuoti visą išlikusią informaciją apie šiuolaikines eksperimentinės muzikos kultūras, jų židinius ir asmenybes, lokaliai susiformavusias tradicijas septyniose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, o viešų koncertų, keliaujančios parodos ir kūrybinių dirbtuvių programa buvo sumanyta tam, kad tyrinėjamos kultūros būtų girdimos ne vien tų šalių, bet ir viso regiono kontekste.

 

Iš visų Vilniuje specialiai šiam projektui sukurtų ir pristatytų kompozicijų programa „Venta“ buvo atrinkta „Sound Exchange“ dienai Taline ir projekto kulminacijai – baigiamajam festivaliui Chemnice 2012 m. lapkritį. Jos pavadinimas – tai tiesioginė nuoroda į sovietų laikais Vilniaus mikroschemų gamykloje „Venta“ pagamintus sintezatorius ir elektrinius vargonus, kuriais kompozitoriai gyvai groja koncerto metu, derindami jų „vintažinį“ skambesį su įrašytais ir kur kas modernesnėmis technologijomis perkurtais sintezatorių tembrais. Visam šiam kadaise sintezatorius gaminusių inžinierių ir šiuolaikinių menininkų eksperimentinės kūrybos rezultatui drąsiai galima kabinti išdidžią etiketę „Made in Lithuania“ – turbūt tai ir patraukė organizatorių dėmesį kaip vienas sėkmingiausių praeities palikimą ir dabarties garsinius eksperimentus sujungiančių lietuvių kūrinių.

 

Šiemet, bendradarbiaujant „CTM“ ir „SoundExchange“ festivalių rengėjams bei talkinant Lietuvos kompozitorių sąjungai, programa bus pristatyta dar platesnei auditorijai.

 

Diissc Orchestra VENTA from soundexchange on Vimeo.

 

Penkiolikos metų sukaktį šiemet švenčiančio festivalio „CTM“ programoje dėmesys telkiamas į elektroninės muzikos užuomazgas, raidą, istoriją ir jos sąsająs su dabartimi. Tai puikiai atspindi ir šiemetinis renginio devizas – „Dis/Continuity“, – junginys, galintis reikšti ir nepertraukiamą tąsą, ir atskirus elektroninės muzikos istorijos fragmentus. Jam puikiai atliepia ir festivalyje besisvečiuojanti koncentruota dviejų dienų „Sound Exchange“ pasirodymų programa. Be „DIISSC Orchestra“, joje taip pat pasirodys kompozitorius ir garso menininkas Arturas Bumšteinas, sausio 26 d. koncertuosiantis su „Ensemble Mi-65“, specialiai suburtu slovakų fliuksistui Milanui Adamčiakui skirtam projektui „TRANS music [VARIATIONS]“.

 

Keturių kompozitorių kolektyvas „DIISSC Orchestra“ susikūrė 2008 metais ir nuo pat pradžios buvo kviečiamas dalyvauti svarbiausiuose Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivaliuose, koncertavo Lenkijoje, Estijoje, Ukrainoje, Vokietijoje. Kolektyvo nariai atlieka ne vien savo kompozicijas, bet ir įvairių pasaulio kompozitorių muziką, savo pasirodymams kuria gyvas vaizdo projekcijas, muzikai atlikti pasitelkia diskų grotuvus, laikmačius, aparatūros trikdžius ir kitokias „žemąsias technologijas“. „DIISSC Orchestra“ pateikia šiuolaikinę muziką kaip intriguojantį muzikinį nuotykį, įdomų pasivaikščiojimą po platų garsų pasaulį, kurio atomazga kaskart nenuspėjama. Netikėtais sceniniais sprendimais ir energingu muzikavimu „orkestras“ siekia sukurti roko koncerto atmosferą skambant šiuolaikinei elektroninei muzikai.

 

MILC inf.

 

Plačiau apie „Sound Exchange“ programas festivalyje „CTM“:

http://www.dock-berlin.de/

http://www.ctm-festival.de/festival-2014/specials/sound-exchange/

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).