Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vytauto Laurušo koncertas - LMTA 80-mečiui
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-02-04

Vytauto Laurušo koncertas - LMTA 80-mečiui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Vasario 8 d., šeštadienį, 18 val., Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje įvyks kompozitoriaus, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, profesoriaus Vytauto Laurušo autorinis koncertas. Naujausius kompozitoriaus kūrinius grieš Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas Donato Katkaus.

 


Foto: Dmitrijus Matvejevas

Kaip yra rašiusi muzikologė
Rita Bieliauskienė, „aštuoniasdešimtmetį jau peržengęs Vytautas Laurušas atsiveria vis naujais partitūrų puslapiais. Per pastaruosius dešimt metų sukurtuose kūriniuose išsikristalizavo savita raiškos maniera, stilistika, kuriai rastis impulsus teikė atsivėręs pasaulis, naujos muzikinės patirtys, jaunesnių atlikėjų aspiracijos. Vytautas Laurušas – šiandien vienintelis aštuoniasdešimtmetį peržengęs kompozitorius, visuomenei pateikiantis stulbinantį skaičių naujų kūrinių.“ V. Laurušo muzika išsiskiria dramatizmu, ekspresyvumu, yra savotiškai teatriška, iliustratyvi ir spalvinga. Kompozitorius vis ieško, kaip pats sakė, „to kristaliuko, kuris turi būti muzikoje“, charakterių, minčių, spalvų priešpriešos, kuri turi paaštrinti kūrinio dramaturgijos sandarą. Jo muzika nuolat skamba šiuolaikinės muzikos festivaliuose, koncertuose, autoriniuose vakaruose, kuriuose naujus kūrinius publikai pateikia geriausi Lietuvos ir kitų kraštų atlikėjai, žinomi atlikėjų vardai žymi kompozitoriaus CD, jo kūrinių yra išleidusi prestižinė „Schott“ leidykla.

 

Vytauto Laurušo autoriniame koncerte skambės Simfonija X styginių orkestrui (2009), „Pavasario sonata“ fleitai ir styginių orkestrui (2011), Penki sonetai aukštam balsui ir kameriniam orkestrui, skirti poeto Justino Marcinkevičiaus atminimui (2012) ir naujausias kūrinys – simfoninis paveikslas „Pragiedrėjimas“, kuri yra dedikuotas Donatui Katkui (2013). Pastarąjį kūrinį Rita Bieliauskienė apibūdino kaip emocionalią, dramatiškų atspalvių, įtampos ir dinamiškumo kupiną partitūrą. Vedama mintis ieško kulminacijos ir šviesaus pragiedrėjimo tako. Jis klausytoją veda „link amžinosios šviesos per žmogaus gyvenimą, kuris greitai praeina“ (Justinas Marcinkevičius).  

  

Buvęs ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius Vytautas Laurušas koncertą skiria akademijos 80-mečio jubiliejui, kurį ši aukštoji meno mokykla pažymi nuo pernai metų. Koncertą organizuoja Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Koncerte dalyvauja solistai Julija Stupnianek (sopranas) ir Vytautas Sriubikis (fleita). Koncertą veda muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

 

Įėjimas nemokamas, maloniai kviečiame!

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).