Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Premjera: Zitos Bružaitės „Pabudimas“ altui ir simfoniniam orkestrui
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-03-21

Premjera: Zitos Bružaitės „Pabudimas“ altui ir simfoniniam orkestrui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 28 d., penktadienį, 19 val., Vilniaus Kongresų rūmuose, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) kvies į koncertą „Muzikinis jubiliejus“, skirtą altininko Romualdo Romoslausko kūrybinės veiklos 30-mečiui. Programoje šalia Brucho, Enescu ir Brahmso opusų nuskambės specialiai šiai progai parašyta kompozitorės Zitos Bružaitės premjera „Pabudimas“ – Koncertas altui ir simfoniniam orkestrui (2014).

 


Nuotr. Vlado Braziūno
Naujajame dviejų dalių kūrinyje, pasak pačios Zitos Bružaitės, „stilistiškai gretinami iš pažiūros tarsi skirtingi dalykai, jiems surandant panašybių pustonius: barokiškai vingrus alto reljefas ir džiazinės girliandos, asketiška choralinės faktūros aliuzija ir galantiško klasicizmo figūriškumas. Iš čia – ir nuotaikų įvairovė – nuo fovizmo iki ariozo, nuo raiškaus ir ritmingo iki tapybiško orkestro tembrinio piešinio, kuriame kiek laisviau praskamba ir dingsta solinių instrumentų (ne tik alto) linijos.

(...) Ne sonoriniai skambesiai, skirtingi garso išgavimo būdai ar šaltiniai, žymintys modernistinį skambesį yra šio kūrinio pamatinė atrama, o šokančio, mąslaus arba dainuojančio alto ir orkestro vienovė, trinanti akademinės bei lengvesnio žanro ribas, kurią įtakojo ne tik iš anksto jau žinomo būsimojo koncerto kontekstas – alto ir simfoninės muzikos aukso fondas, bet ir jau anksčiau susiformavęs mano braižas, daugeliu atvejų bylojantis apie tų ribų suartinimą bei per jį pasireiškiančias koncertiškumo savybes, kadrinę kūrinio fragmentų niuansuotę.“

 

Romualdas Romoslauskas (LVSO koncertmeisteris ir kamerinio ansamblio „Vilniaus arsenalas“ vadovas bei altininkas) yra inicijavęs ir atlikęs gausybę lietuviškų kūrinių altui, tad nenuostabu, kad su kai kuriais autoriais jį sieja artimas kūrybinis ryšis. Zitos Bružaitės muzikinė estetika jam yra itin gerai pažįstama – pastaraisiais metais atlikėjo koncertiniame repertuare buvo net penki šios kūrėjos opusai.

 

 

PROGRAMA

Max Bruch – „Kol Nidrei“ altui ir orkestrui, op. 47

Zita Bružaitė – koncertas altui ir simfoniniam orkestrui „Pabudimas“ (premjera, 2014)
George Enescu – Koncertinė pjesė altui ir orkestrui, op.12 (aranžavo V. Konstantinovas)

Johannes Brahms – Simfonija Nr. 1, op.68

 

ATLIEKA

Rolandas Romoslauskas, altas
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

dirigentas – Martynas Staškus


MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).