Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Menų spaustuvėje – šiuolaikinės lietuviškos operos premjera
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-04-01

Menų spaustuvėje – šiuolaikinės lietuviškos operos premjera [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Balandžio 4 d. 18 ir 21 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje nepriklausoma kūrybinė grupė „Operomanija“ pristatys naują projektą – šiuolaikinę operą moteriai, vyrui, akordeonui, gitarai ir elektronikai „truetruestory“ (tikratikraistorija).


Kamerinė opera „truetruestory“ atsirado kartu dirbant trims menininkams: kompozitoriui Albertui Navickui, režisierei Loretai Vaskovai ir scenografei Simonai Biekšaitei. Projekte susijungia skirtingos jaunos kartos lietuvių kūrėjų tarptautinės patirtys: po studijų Lietuvoje visi trys menininkai tęsė mokslus užsienio aukštosiose mokyklose, dirbo ir tobulinosi Prancūzijoje (A. Navickas), Rusijoje (L. Vaskova) ir Norvegijoje (S. Biekšaitė).

 

Operos „truetruestory“ fabulą išprovokavo Jorge Luiso Borgeso frazė, kad „sugalvota moralė yra beprasmiškas dalykas“, o atspirtimi kūriniui tapo rašytojo novelė „Emma Zunz“ bei Valerie Solanas asmenybė, kuri 1968 m. pasikėsino ir sužalojo Andy Warholą.

 

Mergina, kurios tėvas buvo neteisėtai apkaltintas finansiniais nusikaltimais, sužino apie jo savižudybę: tai nulemia tolimesnius pagrindinės operos herojės veiksmus. „truetruestory“ pasakoja istoriją apie tiesos atspindžius veikėjos vaizduotėje – kokiu būdu jie pinasi tarp realybės ir fantazijos. Šią dilemą taikliai atskleidžia kinų filosofo pasisakymas, kuris sapnavo, jog jis yra drugelis, o prabudęs ryte, jis jau nežinojo, ar jis yra žmogus, kuris sapnavo, jog jis yra drugelis, ar jis ir yra drugelis, kuris sapnuoja, jog yra žmogus.

 

Scenoje „truetruestory“ yra istorija moteriai (mecosopranas Nora Petročenko) bei tris vaidmenis atliekančiam vyrui (baritonas Stein Skjervold), veikiantiems gitaros (Mindaugas Badokas), akordeono (Andrius Maslekovas) ir gyvosios elektronikos fone. Aukštais dažniais spengiančios tylos momentus, sustabdančius veiksmą kritinėse situacijose, čia keičia minimalistinių ritmų repeticijos, įkvėptos elektroninės muzikos loopų. Šiose pulsuojančiose ritminėse struktūrose įkomponuotas dainavimas, kurdamas intymaus kalbėjimo įspūdį, kviečia žiūrovą įsitraukti į šališko įvykių liudininko vaidmenį.

 

Nuo 2008 m. „Operomanijos“ rengtas NOA (Naujosios operos akcija) festivalis, per 5 metus sukūręs Lietuvoje šiuolaikinio jaunojo muzikos teatro, šiuolaikinės operos platformą, dėl nepalankių sprendimų projekto finansavimo atžvilgiu 2012 m. buvo įgyvendintas paskutinį kartą. Nuo to laiko tolimesnė organizacijos vykdoma veikla apsiriboja pavieniais projektais.

 

Bilietus į operos premjeras platina TIKETA.


VšĮ „Operomanija“ informacija


© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).