Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Festivalis „Jauna muzika“ žengia į teatro erdvę
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-04-15

Festivalis „Jauna muzika“ žengia į teatro erdvę


Balandžio 22-27 d. Vilniuje tradiciškai rengiamas festivalis „Jauna muzika. Garso galerija 2014“. Šiemet tarpdiscipliniškas festivalis pasiūlys klausytojams (ir žiūrovams) atkreipti dėmesį į įvairiausias garso, muzikos ir teatro sąsajas, taip pat į ryškiausius lietuvių teatro muzikos kūrėjus.

 

Festivalio „garso galerijų“ panoramoje šįkart yra muzikinio veiksmo ir eksperimentinio šokio spektakliai, nauji audiovizualinio meno projektai, teatralizuotas džiazo atlikėjų performansas, unikalių, kompiuteriu valdomų muzikos instrumentų koncertas bei specialiai festivaliui sukurtas muzikinis meninės dokumentikos filmas.

 

Pirmojoje festivalio galerijoje „Garsų knygos“ (balandžio 22 d., Vilniaus mažasis teatras) bus pristatytas naujas Antano Kučinsko veikalas – teatralizuotas muzikos kūrinys „Apie žvėris ir žmones“ (režisierė Birutė Mar) pagal Kristijono Donelaičio pasakėčias. Pasak kompozitoriaus, žanro atžvilgiu šis kūrinys galėtų būti vadinamas muzikėčiomis – muzikinėmis pasakėčiomis, kurias atliks ne tik nedidelis muzikantų ansamblis, bet ir aktorius (Andrius Bialobžeskis), savo monologais įgarsinsiąs kiekvienos pasakėčios moralus.

 

To paties vakaro antrasis renginys – kompozitoriaus Antano Jasenkos ir choregografės Birutės Letukaitės bei šokio teatro „Aura“ šokio spektaklis „Padaryk iš manęs jungiklį“ (balandžio 22 d., Menų spautuvė) paantraštėje apibūdintas kaip garso-kūno-tecnologinis-vibravimas. Vienas iš neįprastų, bet labai svarbių šio kūrinio objektų – specialus technologinis prietaisas (autorius Mindaugas Badokas), sukurtas dirbant IRCAM, Pompidou centre.

 

Dar vieną neįprastą teatro veikalą bus galima pamatyti balandžio 26 d., Šiuolaikinio meno centre. „Stalo teatro“ įkūrėjos Saulė Degutytė ir Snieguolė Dikčiūtė, kartu su kūno judesio terapijos specialiste, taiči trenere Raima Drąsutyte, parengė unikalų veiksmo muzikos ir ebru tapybos spektaklį-patyrimą „Pievos“. Jame trys menininkės dalijasi savo gyvenimo istorijomis, patirtomis emocijomis ir jausmais, pasitelkdamos meno terapijos priemonas – muzikos improvizaciją, spalvų liejimą, į garsą reaguojančią judesio plastiką. Muzikinė medžiaga šiame spektaklyje įgarsinama elektriniu smuiku ir termenvoksu.

 

Kaip „e-garsų teatras“ įvardyta ir dar viena šių metų „Jaunos muzikos“ festivalio galerija. Balandžio 23 d. Vilniaus mažajame teatre perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, pasitelkęs į pagalbą kitus džiazo atlikėjus – klavišininką Dmitrijų Glovanovą ir trimitininką Byroną Walenną, taip pat videomenininkę Aureliją Maknytę (VJ Makaura) bei rašytoją Rolandą Rastauską (RoRa), pristatys savąją teatralizuotą viziją „IV veiksmas“. Džiazo meistrų apsuptyje RoRa dekonstruos savo teatrinių opusų fragmentus, siųsdamas šaukinius į Mažojo teatro salės erdvę ir joje besidriekiančią muzikantų ir klausytojų vaizduotės visatą.

 

Gal ne tiek teatru, kiek audiovizualiniu performansu galima būtų pavadinti ir Mariaus Salyno kūrinį „Oracle in 60“ vaizdui, elektronikai ir trims aktoriams: Juozas Budraitis, Vytautas Rumšas bei Eglė Mikulionytė (balandžio 24 d., Vilniaus mažasis teatras). Tai, kas domina autorių – teatro dekonstravimas, gebėjimas perorganizuoti į naujas formas, kartu ir visa ko laikinumas – atsispindės ir šiame kūrinyje, kaip bandymas sukurti naujai alsuojantį organizmą, pasiūtą iš teatre išmargintų skiaučių ir gyvenantį vos vieną valandą.

 

Vėlyvasis balandžio 26 d. renginys Šiuolaikinio meno centre pakvies į videomenininko Džiugo Katino filmo „Sapnai“ premjerą. Šio muzikinės meninės dokumentikos filmo centre – pokalbiai apie sapnus ir (pa)sąmonės procesus su vienais ryškiausių Lietuvos teatro kompozitorių: Vidmantu Bartuliu, Algirdu Martinaičiu, Faustu Latėnu, Antanu Jasenka ir Giedriumi Puskunigiu. Pokalbiai apie tai, kaip sapnas, realybė ir muzika susipina netradicinėje aplinkoje išnyrančiose muzikinėse vizijose.

 

Paskutinis festivalio koncertas (balandžio 27 d., Šiuolaikinio meno centras) bus skirtas savotiškam elektroninių garsų teatrui, kurį kuria vokiečių ir lenkų menininkų duetas gamut inc (Marion Wörle ir Maciejus Sledzickis). Jų tikslas – patyrinėti elektroninės ir instrumentinės muzikos sąveiką, ką jie ir daro konstruodami kompiuteriu valdomas muzikines mašinas-instrumentus, kurių prototipai – senieji muzikos instrumentai. „Jaunos muzikos“ festivalyje gamut inc ketina pristatyti kompoziciją, kurioje naudojami instrumentai, valdomi oro (physharmonica p2), plaktukų (carillon c3) ir magnetų (bowjo b1). Atsižvelgiant į erdvės būseną, pasirodyme garsinė medžiaga bus formuojama kaip audinys iš realių garsų šaltinių ir elektroninių atgarsių.

 

VISA FESTIVALIO PROGRAMA

 

 

LKS inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).