Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Gintaro Sodeikos premjera Vilniaus festivalyje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-06-02

Gintaro Sodeikos premjera Vilniaus festivalyje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Laikydamasis tradicijos pristatyti lietuvių kompozitoriaus premjerą, Vilniaus festivalis šiemet klausytojams siūlo Gintaro Sodeikos specialiai sukurtą Koncertą fortepijonui ir orkestrui. Koncertą su Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliks tarptautinėje arenoje jau įsitvirtinanti jaunosios kartos pianistė Gryta Tatorytė.

 



Gintaras Sodeika

Paradoksaliomis aliuzijomis, slapta ar atvira, santūria, bet „kieta“ ironija ir autoironija iš šiandieninės lietuvių kompozitorių raiškos išsiskiriantis Gintaras Sodeika savo naująjį kūrinį taip apibūdina: „Idėja sukurti Koncertą fortepijonui ir orkestrui buvo brandinama ne vienerius metus. Mano gyvenimas teka su fortepijono garsais, aš tarp jų tiesiog gyvenu. Kaip ir daugelį savo kūrinių, Koncertą komponavau dekonstruodamas ir sintetindamas mus supančius garsus, aktualizuodamas kultūros ir subkultūros kontekstus, siekdamas kuo glaudesnio ryšio su klausytojais. Todėl šio kūrinio komponavimo technika gali priminti DJ raišką. Turėdamas daug įvairių garsinių priemonių, jis iš esmės nieko naujo lyg ir nesukuria, bet toks „kulinarinis“ metodas generuoja aktualų skambesį, pažadinantį sapną klausytojo vaizduotėje. Gal tai submuzika?“ Festivalyje skambėsiantį naują kūrinį sudaro trys dalys, atliekamos be pertraukos.

 

Koncerte bus atliekami ir Richardo Strausso kūriniai: simfoninė poema „Don Žuanas“, kuri tarsi nubrėžė takoskyrą tarp Strausso ankstyvojo – jaunystės kūrybinio laikotarpio ir menine branda alsuojančios muzikos, bei paskutinis šio autoriaus opusas, vokalinis ciklas „Keturios paskutinės dainos“. Šias dainas su orkestru atliks operos primadona Aga Mikolaj, kviečiama dainuoti pagrindinėse Europos operos teatrų scenose, o kritikų išskirtinai vertinama už Mozarto ir Richardo Strausso muzikos interpretacijas.

 

Koncerte taip pat skambės vieno iš lietuvių klasikų, Eduardo Balsio dviejų dalių poema „Jūros atspindžiai“ styginių orkestrui.

 

Simfoninės muzikos vakaras „Festivalio premjera“ skambės birželio 5 d. 19 val.

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

 

Daugiau informacijos apie festivalį

 

MILC inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).