Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Permainų muzika“: šiuolaikinės kūrybos miestas
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-09-15

„Permainų muzika“: šiuolaikinės kūrybos miestas [Klasikinė / Šiuolaikinė]


 

 

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“

2014 m. rugsėjo 19 d. – spalio 1 d.

 

 

Netrukus 10-tuoju „Permainų muzikos“ festivaliu rugsėjo 19 dieną prasidės naujas Klaipėdos koncertų salės renginių sezonas. Jis bus paženklintas dar viena sukaktimi: 2015 metų balandžio 1 dieną koncertinė įstaiga minės savo įkūrimo 10-metį.

 

Šiuolaikinės muzikos festivalio temą šiemet inspiravo miesto idėja. Miestas kaip įkvėpimo šaltinis gyvenimui ir kūrybai atsiskleis „Permainų muzikos koncertinėse programose. Jos bus pripildytos gyvybingo judėjimo, pulsuojančių ritmų ir šviežios harmonijos skambesių. Koncertuose suskambės įvairios miesto prasmės: tiek kūriniai, susiję su abstrakčiu ar konkrečiu miestu, tiek ir su miestui būdingu reiškiniu ar pan.

 

Festivalis „Permainų muzika“ kiekvieną rudenį klaipėdiečiams pristato tai, kas dabarties mene yra geriausia, vertinga ir tikra. Jis keičia miesto garsinę aplinką, kviečia atsiverti pokyčiams ir naujiems įspūdžiams. Ateikite, klausykite, dalyvaukite!

 

 

Rugsėjo 19 d., penktadienis, 18 val.

Paikos mergaitės maldos“,  „Kambariai. Istorijos be pabaigos“

 

„Permainų muzika“ prabils šiuolaikinio šokio ir muzikos kalba. Dviejų dalių šokio spektakliui gyvai akomponus Klaipėdos kamerinis orkestras.

 

„Paikos mergaitės maldos“ – tai moters būtis laike ir erdvėje. Šioje vidinių išgyvenimų dramoje, vykstančioje skambant Gijos Kančeli muzikai, ryškus asmeninis savęs „egzorcizmas“ ir visa apimantis laukimas.

 

„Kambariai. Istorijos be pabaigos“, pasak choreografės Agnijos Šeiko, pratęs laukimo temą, tik atlikėjus įvedant į kitokią socialinę aplinką ir estetiką. Leonido Desiatnikovo muzika papildys emocinę, dramatinę veiksmo liniją.

 

 

Rugsėjo 23 antradienis, 18 val.

„Įsivaizduojamas peizažas“

 

„Jie – vieni iš labiausiai pribloškiančių perkusininkų, kokius tik galima išgirsti į vakarus nuo Balio salos.“ (The Guardian, Londonas).

 

Amadinda Percussion Group šiandien laikomas vienu originaliausių mušamųjų instrumentų ansamblių pasaulyje. Nuo pat įsikūrimo jis ne tik atlieka svarbiausius mušamųjų repertuaro kūrinius, bet ir inicijuoja naujus šiuolaikinių kompozitorių opusus. Tarp žymiausių kūrėjų, dedikavusių ansambliui savo kompozicijas, yra György Ligeti, Johnas Cage’as ir Steve’as Reichas. Dviejų pastarųjų autorių muzika skambės ir Klaipėdoje. Perkusijos meistrų pasirodymas stulbins įtaiga, menine išmone ir vizualumu.

 

 

Rugsėjo 25 d., ketvirtadienis, 18 val.

„Jeruzalės vartai“

 

Broniaus Kutavičiaus ciklą „Jeruzalės vartai“ inspiravo Naujajame Testamente aprašytos Naujosios Jeruzalės vizijos. Kompozitorius jame atkūrė geografinę įvairių pasaulio šalių religinių ritualų panoramą, pasiekė pačias senųjų kultūrų gelmes. Už šį kūrinį autorius pelnė Lietuvos nacionalinę premiją.

 

Mirga Gražinytė-Tyla nuo mažens augo dainuodama Kutavičių. Dabar šio iškilaus autoriaus muziką ji atlieka su užsienio orkestrais. Pelnytas tarptautinis pripažinimas atvėrė jaunajai dirigentei plačias galimybes, tačiau ji mielai atvyksta į Klaipėdą muzikuoti kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru ir choru „Aukuras“.

 

 

Rugsėjo 26 d., penktadienis, 18 val.

„Miestai ir lėktuvai“

 

Šiuolaikiniai miestai, išraizgyti gatvių, jaukiai mažų ir gąsdinamai didelių namų, prašmatnių parduotuvių ir dieviškų šventyklų labirintais... Lėktuvai, svaiginantys ir bauginantys greičio bei aukščio palaima...

 

Vaclovo Augustino parengta choro „Jauna muzika“ programa „Miestai ir lėktuvai“ kvies stebėtis, svajoti, skraidyti. Ji pareikalaus ypatingo atlikėjų virtuoziškumo. E. Whitacre’o, B. Chilcotto kūriniai kurs galingus lėktuvo vaizdinus bei skrydžio įspūdį.

 

 

Rugsėjo 30 d., (antradienis) 18 val.

„Gimęs laukiniam smūgiui“

 

Perkusininkas Pavelas Giunteris kartu su savo ansambliu pristatys aistringą ir uždegantį koncertą „Gimęs laukiniam smūgiui“. Koncertuojantis su garsiomis muzikos asmenybėmis, dalyvaujantis tarptautiniuose muzikos festivaliuose, atliekantis jam dedikuotus lietuvių autorių kūrinius, šis atlikėjas šiemet mini gražų jubiliejų. Kviečiame paklausyti įtaigaus Pavelo ir jo kolegų pasirodymo, įkvepiančio aistra gyvenimui ir muzikai!


 

Spalio 1 d., trečiadienis, 19 val.

Audiovizualinis projektas „Metroscan“

 

Garso ir vaizdo menininkai Vytautas V. Jurgutis ir Vaclovas Nevčesauskas pieš konceptualų posturbanistinį garsovaizdį „Metroscan“ – abstrakčią fantaziją didmiesčio tema. Kompozitorius kūrinio sumanymą sieja su daugiaprasme žodžio „metro“ kilmės traktuote (gr. metron – matas), t.y. „su metropolijos, matavimo, metronomo, judėjimo ir transportavimo sąvokomis“.

 

Abu autorius vienija polinkis į bekompromisius meninius sprendimus ir rafinuotas estetinis skonis. Pasak savitą „neogardo“ stilių propaguojančio V. V. Jurgučio, šis projektas „skirtas ir tiems, kam tiesiog mielas grynas skaitmeninis garsas ir abstrakčios estetikos kompiuteriu generuoti vaizdai“.

 

 

Klaipėdos koncertų salės informacija

Parengė Loreta Narvilaitė
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).