Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuvių kompozitorės Pasaulio muzikos dienose Vroclave
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-10-03

Lietuvių kompozitorės Pasaulio muzikos dienose Vroclave [Klasikinė / Šiuolaikinė]


 

Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (International Society for Contemporary Music – ISCM) ir jos nacionalinių sekcijų kaskart kitoje šalyje rengiamas Pasaulio muzikos dienų festivalis šiemet vyksta Vroclave (spalio 3-12 d.). Šiame svarbiausiame pasauliniame naujosios muzikos renginyje skamba apie 50-ties šalių kompozitorių muzika, ir nedažnai atsitinka, kad į jo programą būna įtraukiami dviejų lietuvių autorių kūriniai. Tačiau šiemet tarptautinė vertinimo komisija iš ISCM Lietuvos sekcijos pateiktų pasiūlymų festivaliui atrinko Ritos Mačiliūnaitės ir Justės Janulytės opusus.


Rita Mačiliūnaitė

 

Spalio 7 d. Ritos Mačiliūnaitės „Pievų šnabždesį“ Vroclavo filharmonijos salėje atliks Vroclavo filharmonijos choras (Chór Narodowego Forum Muzyki), diriguojamas Agnieszkos Franków-Żelazny. Nors kūrinys pagrįstas onomatopėjiniais garsažodžiais, o ne rišliu tekstu, autorė pateikia tokią trumpą jo poetinę programą: „Kupole, Kupolėle, Žolynų Deive, pati nė žodžio netari, prašai prabilti pievas... Menant protėvius ir senąjį tikėjimą“. 2007 m. jaunųjų kompozitorių chorinių kūrinių konkurse „Vox Juventutis“ už „Pievų šnabždesį“ Rita Mačiliūnaitė buvo apdovanota geriausio kūrinio prizu pasaulietinės muzikos kategorijoje.

 


Justė Janulytė

Nuotrauka Dmitrijaus Matvejevo

Spalio 11 d. NOT salėje Justės Janulytės „Naktų ilgėjimą“ atliks Vroclavo „NFM Leopoldinum“ kamerinis orkestras, diriguojamas Ernsto Kovaciciaus. Kūrinys buvo sukurtas programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ užsakymu Lietuvos nacionalinės filharmonijos koncertų ciklui „Viva Musica Via Baltica“. Kompozitorė apie šį savo opusą sako: „Dvisluoksnės „Naktų ilgėjimo“ partitūros sandara primena nakties ilgėjimą trumpėjant dienai: vienas sluoksnis slenka žemyn ir tilsta, užleisdamas vietą garsėjančiam ir vis ilgesniais garsais pulsuojančiam antrąjam. Kūrinio harmonija pagrįsta vien kvintų sąskambiais, kylančiais iš natūralaus styginių instrumentų derinimo. Mortonas Feldmanas tokią savo kompoziciją veikiausiai būtų pavadinęs „Kvintos mano gyvenime“. Skiriu rudenėjančiam Vilniui“. Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamuose Metų kūrinių rinkimuose „Naktų ilgėjimas“ pelnė prizą už geriausią 2009 metų kūrinį kamerinių kūrinių kategorijoje.

 

Abi kompozitorės dalyvaus jų kūrinių repeticijose ir koncertuose Vroclave. Lietuvos delegacijos dalyvavimas šiemetinėse Pasaulio muzikos dienose organizuojamas kartu su Lietuvos ambasada Lenkijoje bei Lietuvos kultūros tarybos parama.

 

LMILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).