Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Koncertas, skirtas Arnoldo Schönbergo 140-osioms gimimo metinėms
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-10-13

Koncertas, skirtas Arnoldo Schönbergo 140-osioms gimimo metinėms [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Antanas Kučinskas, Jonas Jurkūnas
Visos Schönbergo serijos

chorui ir elektriniams vargonams

 

Atlikėjai:

choras „Brevis“ (dir. Gintautas Venislovas), Marija Grikevičiūtė (elektriniai vargonai)

Antanas Kučinskas, Jonas Jurkūnas (elektronika)


Spalio 16 d., ketvirtadienis, 19 val.

Vytauto Kasiulio dailės muziejus (A. Goštauto g. 1)
Koncertas, skirtas Arnoldo Schönbergo 140-osioms gimimo metinėms 

 


 

Šiemet sukanka 140 metų nuo ryškaus XX a. kompozitoriaus Arnoldo Schönbergo (1874-1951) gimimo. Net ir praėjus minėtiems 140 metų, jis išlieka viena prieštaringiausių muzikos istorijos figūrų. Regis, jog apie Schönbergo muziką iki šiol daugiau kalbama, nei jos klausomasi. Muzika be tonacijos bei kompozitoriaus dvylikos nesikartojančių garsų serijų technika tapo vienu svarbiausių XX a. vidurio Europos ir Amerikos muzikos bendruomenių polemikos objektų. Dodekafoninių kūrinių gelmėje glūdinčios ir klausytojo beveik nepasiekiančios dvylikagarsės serijos kai kam asocijavosi su kabalistikos pasauliu, o „matematinis“ muzikos komponavimo būdas - dodekafonija - pernelyg kontrastavo su platesniuose visuomenės sluoksniuose paplitusiu muzikos, kaip iracionalios (t.y. emocionalios) išraiškos, stereotipu. Visa tai ir paskatino sukurti kūrinį, kuriame būtų eksponuotos visos kompozitoriaus naudotos serijos, savotiška „nematomoji mėnulio pusė“. Ši objektyvizuota serijų kontempliacija, Schönbergo „talmudas“, kartu su kompozitoriaus tekstais amžininkams, pristatoma kaip savotiška grynųjų jo struktūrų misterija ir dedikacija šiam kūrėjui. Serijos, „atplyšusios“ nuo jomis grįstų kūrinių, laisvai neria į naujas orbitas, formuodamos netikėtus tarpusavio sąlyčius bei stilistines sąšaukas, taip kurdamos savotišką Schönbergo struktūrų rezonansą.

Antanas Kučinskas, Jonas Jurkūnas

 

Koncerto rengėjai:

Lietuvos kompozitorių sąjunga

Lietuvos muzikos ir teatro akademija

 

Rėmėjas:

Lietuvos kultūros taryba

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).