Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Festivalio „Gaida“ programa neleis likti namie ir kvies eiti į koncertus – GO!
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-10-17

Festivalio „Gaida“ programa neleis likti namie ir kvies eiti į koncertus – GO! [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Didžiausias Lietuvoje rengiamas šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“ šiemet vyks 24 kartą. Spalio 24–lapkričio 9 dienomis publika kviečiama ateiti į dvylika renginių – koncertų, spektaklių, audiovizualinių ir elektroninės muzikos projektų įvairiose Vilniaus erdvėse. Pripažintas vienu svarbiausių šiuolaikinės muzikos forumų ne tik Baltijos kraštuose, bet ir Vidurio bei Rytų Europoje, festivalis „Gaida“ šiemet ragina: GO – nesėdėkite namuose, eikite į išskirtinius koncertus!

 

Festivalio šūkis GO kartu yra kodas, vienijantis kūrėjus ir atlikėjus. „G“ nurodo kompozitorius, kurių pavardes pradeda ši raidė: Philipą Glassą (JAV), Heinerį Goebbelsą (Vokietija), Gérard’ą Grisey (Prancūzija), Michaelą Gordoną (JAV), Osvaldo Golijovą (Argentina), Stefano Gervasoni (Italija), Vinko Globokarą (Slovėnija), Karelą Goeyvaertsą (Belgija), Sofiją Gubaiduliną (Rusija, Vokietija), Ugnę Giedraitytę (Lietuva).

 

„O“ žymi orkestrus – net šešiuose festivalio koncertuose pasirodys Lietuvos orkestrai: pradedant Nacionaliniu simfoniniu (spalio 25, lapkričio 8 d.) ir Valstybiniu simfoniniu (spalio 31 d.) orkestrais, baigiant elektroninės muzikos kolektyvu „Diissc Orchestra“, kuris lapkričio 7 d. „apšildys“ Vokietijos elektroninės muzikos grupės „Monolake“ lyderio Roberto Henke’ės projektą „Lumière“. Spalio 28 d. festivalio publika išgirs spalvingą, net egzotišką Lietuvos kamerinio orkestro koncertą, o spalio 30 d. – Šv. Kristoforo kamerinio orkestro pasirodymą, kuriam diriguos net du dirigentai.

 

„Gaidos“ taikinyje šiemet yra ne tik į Lietuvą atvykstantys legendiniai „G“ – Philipas Glassas ir Heineris Goebbelsas, su kuriais susiję du ypatingi festivalio renginiai: P. Glasso ir jo ansamblio koncertas lapkričio 5 d. Kongresų rūmuose bei H. Goebbelso muzikinis spektaklis „Max Black“ lapkričio 9 d. Nacionaliniame dramos teatre. Festivalis pristato ir garsią Europos orkestrinės muzikos damą – lenkų kompozitorę Hanną Kulenty. Tad greta koncertų ir spektaklių „Gaidos“ publikos laukia ir trys susitikimai su išskirtinėmis asmenybėmis – H. Kulenty, P. Glassu ir H. Goebbelsu (susitikimų laikas bus paskelbtas atskirai).

 

Šių metų festivalyje – 10 naujų lietuvių kompozitorių kūrinių premjerų. Įtrauktos bene visos Lietuvos kūrėjų kartos, pradedant kitąmet 85-mečio sulauksiančiu Vytautu Laurušu, baigiant šiuo metu Paryžiuje gyvenančia, jau spėjusia išgarsėti 25-erių Justina Repečkaite. Taip pat „Gaidoje“ skambės nauji Broniaus Kutavičiaus, Onutės Narbutaitės, Algirdo Martinaičio, Rūtos Vitkauskaitės, Ugnės Giedraitytės, Ramūno Motiekaičio, Martyno Bialobžeskio, Vytauto V. Jurgučio opusai.

 

Nors „Gaidą“ kai kas vadina „kompozitorių festivaliu“, šiemet jo programoje gausu ir ryškių atlikėjų. Festivalio atidarymo koncerte spalio 24 d. ŠMC – „Strasbūro mušamųjų“ kolektyvas, pasirodantis su monumentaliu „kosminiu“ G. Grisey kūriniu „Juodoji žvaigždė“. Spalio 31 d. Kongresų rūmuose violončelės virtuozas Gavrielis Likpindas iš Izraelio kartu su LVSO atliks kultinį P. Glasso Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 2 „Naqoyqatsi“. Olandijos trimito žvaigždė Marco Blaauw lapkričio 8 d. Nacionalinėje filharmonijoje su LNSO pagros jam dedikuotą H. Kulenty Koncertą trimitui ir orkestrui. Žaibiškai išpopuliarėjusi smuiko virtuozė Aisha Syed (Dominika / JAV / JK) spalio 28 d. Nacionalinėje filharmonijoje drauge su Lietuvos kameriniu orkestru pagrieš A. Martinaičio kūrinio pasaulinę premjerą, o spalio 30 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje skambins klavesino virtuozė Goska Isphording (Lenkija / Olandija), kuri su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru atliks jai dedikuotą H. Kulenty kūrinį „GG Concerto“. Vienas žymiausių Belgijos kolektyvų – ansamblis „Spectra“ – koncertą ŠMC surengs spalio 26 d., o lapkričio 7 d. ten pasirodys stilinga ir provokuojanti australų komanda „Speak Percussion“.

 

Ypatingą dėmesį „Gaida“ skiria ir šiandienos Lietuvos scenos pažiboms – Martynui Levickiui (akordeonas), Vytautui Giedraičiui (klarnetas), dainininkėms Norai Petročenko (mecosopranas), Viktorijai Miškūnaitei (sopranas) ir gausiam būriui Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistų, lapkričio 6 d. šiame teatre atliksiančių O. Narbutaitės operą „Kornetas“.

 

Festivalio dirigentų „fronte“ taip pat netrūks įvairovės. LNSO koncertus diriguos ištikimi šiuolaikinės simfoninės muzikos interpretuotojai Rolandas Freisitzeris (Austrija) ir Lietuvos kompozitorių bendražygis Robertas Šervenikas (jis diriguos ir O. Narbutaitės „Kornetą“). Su Lietuvos kameriniu orkestru pasirodys Austrijoje mokslus baigusi jauna dirigentė Adrija Čepaitė. Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui diriguos jo įkūrėjas Donatas Katkus ir garsus suomių dirigentas Juha Kangas, o LVSO paklus latvių batutos meistro Andrio Veismanio mostams.

 

Visa festivalio programa

 

Festivalio informacija
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).