Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Donelaičio metų renginyje Kaliningrade – „donelaitiško oro“ įkvėpę lietuvių kūriniai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-10-27

Donelaičio metų renginyje Kaliningrade – „donelaitiško oro“ įkvėpę lietuvių kūriniai [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Besibaigiant lietuviškos sociokultūrinės sąmonės ir literatūros judintojo Kristijono Donelaičio metams spalio 28 d. Kaliningrade (buv. Karaliaučiuje) įvyks proginis-programinis koncertas, kurio turinį sudarys šešių skirtingų Lietuvos kompozitorių kūriniai, įkvėpti donelaitiško diskurso, tačiau vieni rezgantys tvarias, kiti elastingas sąsajas su šio lietuviškojo Homero kūryba.

 

Pasak lietuviškąją koncerto dalį rengiančio Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“ meno vadovo Vaclovo Augustino, nebuvo lengva sudaryti absoliučiai donelaitišką programą, todėl panaudota Valstybinio choro „Vilnius“ ir Lietuvos kompozitorių sąjungos anksčiau rengto koncerto repertuaro dalis. „Iš buvusios programos paėmėme Anatolijaus Šenderovo „Amžiną būties ratą“ ir Lino Rimšos „Metų pradžią“, kurie „įrėmins“ koncertą. Likęs turinys – tai skirtingų lietuvių autorių kompozicijų kompiliacija, kurią sudarėme taip, kad joje atsispindėtų Kristijono Donelaičio poemoje „Metai“ aprašyti metų laikai. O viduryje ketiname įterpti lietuvišką „inkliuzą“ – mano kūrinį „Sutartinė“, – atskleidžia koncerto dirigentas V. Augustinas. Koncerte taip pat bus atlikta Osvaldo Balakausko „Jau saulelė vėl...“, Antano Kučinsko „Vasara“ ir „Žiema“ iš ciklo „Keturi „Metų“ fragmentai“ ir Broniaus Kutavičiaus kompozicija „Rudenio gėrybės “ iš ciklo „Metai“. Lietuvių autorių kūrinių interpretacijas rengia choras „Jauna muzika“, perkusininkas Pavelas Giunteris drauge su savo vadovaujama mušamųjų grupe „Giunter Percussion“, varinių pučiamųjų kvintetas bei pianistas Imantas Šimkus.

 

„Dėl pasienio kontrolės vėlavome į koncertą visa valanda, tačiau klausytojai sėdėjo vietose ir kantriai laukė. Tai įrodymas, kad lietuvių muzika ir atlikėjai Kaliningrade laukiami“, – prieš dešimtmetį vykusią kelionę į Kaliningradą prisiminė choro ,,Jauna muzika“ vadovas V. Augustinas, aktyviai besirengiantis Donelaičio jubiliejaus koncertui Kaliningrado srities filharmonijoje. Šis iškilmingas koncertinis įvykis vainikuos spalio 28-osios renginių programą, skirtą lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300 metų sukakčiai. Tą dieną iki minėjimo-koncerto Kaliningrado srities filharmonijoje Lietuvos delegacija dalyvaus Donelaičio vardo suteikimo bibliotekai ceremonijoje Nesterove (buv. Stalupėnuose), lankysis rašytojo gimtinėje Lazdynėliuose.

 

Lietuvos Respublikos generalinio konsulato kultūros atašė Romano Senapėdžio teigimu, jubiliejiniai renginiai Kristijonui Donelaičiui Kaliningrade rengiami kartu su Kaliningrado kultūros ministerija ir kitomis to krašto kultūros institucijomis, todėl gavus pasiūlymą organizuoti šventę Kaliningardo filharmonijoje, pasiūlymas buvo mielai priimtas. „Alternatyvų iškilmingam vakarui galėjo būti ir kitų, pavyzdžiui, Kaliningrado srities dramos teatras ar katedra, tačiau buvo pasirinkta filharmonija. Mes tuo džiaugiamės, nes tai viena iš glaudžiausiai su Lietuva bendradarbiaujančių kultūros įstaigų“, – atskleidė R. Senapėdis. Tuo tarpu V. Augustinas atkreipia dėmesį į įdomią Kaliningrado filharmonijos salės architektūrą. „Miglotai tai prisimenu, tačiau salė labai įdomi: virš scenos yra trys balkonai, kurių viename stovi vargonai. Stengsimės tinkamai išnaudoti salės erdves ir  akustiką.“

 

Kristijonui Donelaičiui skirto koncerto metu greta lietuvių muzikų pasirodys kaliningradiečių arfos bei vargonų atlikėjai, skambės solisto Nikolajus Gorlovo kartu su kameriniu orkestru atliekami kūriniai. Pasak R. Senapėdžio, pasirengimas šiam jubiliejui Kaliningrade vyksta jau keletą metų, tad K. Donelaičio vardą ir jo kūrybinį paveldą ketinama deramai pristatyti šio krašto visuomenei.

Gerūta Griniūtė

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).