Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“: programos, parodos, premjeros, platumos
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-11-05

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“: programos, parodos, premjeros, platumos [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Lapkričio 8–15 dienomis Kaune vyks XIX-asis šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“. Tai vienintelis tarptautinis tokio pobūdžio renginys Vidurio Lietuvos regione, kasmet suburiantis ne tik muzikus, bet ir dailininkus, teatralus, videomenininkus, smalsų jaunimą. Festivalio programa orientuota į aktyvų klausytoją, kuris siekia pažinti kūrybinę šiandienos autorių muziką bei XX amžiaus repertuaro pikus, o taip pat yra atviras eksperimentams, ieškojimams, meninėms inovacijoms.


„Iš arti“ meno vadovė kompozitorė Zita Bružaitė sako, kad nuo 1997 m., kai įvyko pirmasis festivalis, susiklostė tam tikros tradicijos ir programos formavimo tendencijos: „Pirmiausia siekiame parodyti, kas naujo lietuvių ir pasaulio muzikos padangėje – tai premjeriniai kūriniai, dar negirdėti atlikėjai. Liekame ištikimi ir savo nuostatai atsigręžti į praėjusio šimtmečio muzikos „aukso fondą“, ypač aktualų jaunajai klausytojų kartai“. Anot kompozitorės, kasmet festivalyje išryškėja bendros gijos tarp muzikos ir teatro, muzikos ir dailės, muzikos ir videomeno.


Festivalis prasidės regiono dailininkų parodos „Šnabždesys-III“ atidarymu Kauno valstybinėje filharmonijoje, į kurią Kauno menininkus sutelkė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas dailininkas Gintautas Vaičys. Bendradarbiavimas su vizualiųjų menų kūrėjais tęsis ir kituose projektuose: ilgametės festivalio bičiulės Irenos Mikuličiūtės dailės galerijos menininkai ir jaunimas pristatys kūrybinį sumanymą „Donelaičio pasakėčios spalvos“, skirtą Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Pastaroji sukaktis inspiravo ir kompozitorių Antaną Kučinską – pasitelkęs modernią muzikos kalbą kompozitorius siekia naujai pažvelgti į K. Donelaičio pasakėčias, traktuodamas jas ne kaip istorinį artefaktą, o kaip paradoksaliai drąsią ir aktualią mūsų laikams medžiagą. Subtiliai Džiugo Katino vizualizuota, režisierės Birutės Mar įrengta į teatralizuotą rūbą A. Kučinsko kompozicija „Apie žmones ir žvėris“ galėtų būti įvardijama kaip muzikinių pasakėčių žanras.



Tarptautinio menininkų ansamblio „Dirt Nonet” sukurtose audiovizualinėse kompozicijose ir improvizacijose „Summer Garden Photograph“ taip pat gausu teatrališkų motyvų. Įvairių sričių kūrėjai susitiko Druskininkuose, Tarptautinėje menininkų rezidencijoje DAR (Druskininkai Artists' Residence). Mėnesį dirbę kartu, jie sujungė savo originalias muzikines, teksto, judesio ir improvizacijų idėjas, perteikdami menininkės Auksės Petrulienės „Psilikono teatro“ vaizdinius. „Muzikantai savaip interpretuoja scenarijų, jie nulemia ne tik spektaklio nuotaiką, bet ir idėją“ – komentavo A. Petrulienė. Šis unikalus bendro kūrybinio darbo rezultatas jau pristatytas šiuolaikinės muzikos renginiuose Kremse (Austrija), Londone (JK), Košice (Slovakija). Festivalyje „Iš arti“ ansamblis „Dirt Nonet“ užbaigs savo kelionę ir dar kartą atskleis neišsemiamas kūrybinių bendrysčių galimybes bei rezultatus.


Orkestro muzikos koncertai labiausiai mėgstami „Iš arti“ klausytojų. Šiais metais festivalyje debiutuos Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus. Pradedamajam koncertui, tiktų pavadinimas „Gintarinis“, turint galvoje skambėsiančią „baltiškųjų“ kompozitorių – Jeano Sibeliuso, Zitos Bružaitės ir Broniaus Kutavičiaus muziką ir užuominą į orkestro meno vadovo Gintaro Rinkevičiaus vardą.


Festivalį užbaigs Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras (diriguojamas Jono Janulevičiaus), taip pat debiutuosiantis „Iš arti“ programoje. Jis atliks su Kaunu susijusių praeities ir nūdienos kompozitorių – Juliaus Juzeliūno, Vidmanto Bartulio, Dalios Kairaitytės, Giedriaus Kuprevičiaus, Algirdo Briliaus, Ramintos Šerkšnytės ir Mariaus Salyno kompozicijas. Kartu su orkestru muzikuos ir viešnia iš Indijos – smuikininkė Jyotsna Srikanth, savo veikloje kūrybiškai derinanti tradicinės indų muzikos (rãgų) ir vakarietiškos smuikavimo mokyklos specifinius bruožus bei akademinės ir world muzikos sąveikas.


Festivalyje tęsiama tradicija ypatingą dėmesį skirti kameriniam muzikavimui, suteikiant galimybes tiek pripažintiems, tiek jauniems atlikėjams parodyti savo meistriškumą, ansamblio darną, o kartu – supažindinti publiką su naujausiais ir įdomiausiais kūriniais kameriniams ansambliams. Šiais metais „Iš arti“ pažinsime slovėnų klarnetininko Jože Kotaro ir italų pianisto Lucos Ferrini duetą. Abu menininkai gerai žinomi pasaulio muzikos erdvėse: Jože Kotar – solistas, kamerinių ansamblių dalyvis, Liublianos muzikos akademijos profesorius, meistriškumo kursų dėstytojas, tarptautinių konkursų žiuri narys; Luca Ferrini – italų pianistas, klavesinininkas ir vargonininkas, grojantis senosios bei šiuolaikinės muzikos ansambliuose, orkestruose, įrašęs 20 kompaktinių plokštelių, interpretavęs per šimto kūrinių premjerinius atlikimus. Koncerto programoje ir specialiai šiam duetui sukurto Kauno autorės Giedrės Dabulskienės premjera „Žaismas“, kurios laukdama kompozitorė dalinosi bendrais galvosenos fragmentais: „Kūrybiškumas priklauso nuo daugelio dalykų, pavyzdžiui, socialinių, psichologinių niuansų, paties žmogaus savijautos: kaip jis jaučiasi viduje, ar sulaukia aplinkinių palaikymo, pripažinimo“.


Šiuolaikinės kamerinės muzikos entuziastų lūkesčius turėtų išpildyti svečiai iš Lenkijos – Lutosławskio styginių kvartetas. Muzikos kritikų šis kolektyvas vertinamas kaip vienas kūrybiškiausių ir profesionaliausių instrumentinių ansamblių pasaulyje. Kvartetas daugiausia atlieka XX amžiaus ir šiuolaikinę muziką, ypatingą dėmesį skirdamas lenkų kompozitorių Witoldo Lutosławskio, Gražynos Bacewicz ir Karolio Szymanowskio kūrybos sklaidai. Ansamblis garsėja profesionalumu ir stilistiniu lankstumu, tad jo repertuare greta minėtų kompozitorių muzikos – įdomiausi klasikos, romantizmo opusai, o taip pat bendri projektai su kitų sričių menininkais. Festivalio koncerte kvartetas atliks premjerinę Vidmanto Bartulio kompoziciją „The Sorrowofan Everstretching Landscape“, tęsiančią jo „peizažų“ seriją. „Ir romanas, ir muzikos kūrinys yra tarsi gerai sužaista šachmatų partija, kurios ėjimai iš anksto apgalvoti“ – komentavo autorius.


Festivalio scenoje debiutuos trio „Colors“, kurio nariai dar neseniai buvo bendramoksliai ir bendraklasiai Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje, vėliau – kurso draugai Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o prieš trejus metus susibūrė į ansamblį, pasivadinę kompozitorės Z. Bružaitės kūrinio, kurį patys ir atliko, vardu.


Pažvelgti į kūrėjus „iš arti“ suteiks galimybę edukacinis renginys „Ba-ku-ku“. Neįprastas koncerto pavadinimas – tai trijų Kauno kompozitorių – Vidmanto Bartulio, Algimanto Kubiliūno ir Giedriaus Kuprevičiaus – pavardžių akronimas. Nuotaikingas koncertas-žaidimas, kuriame kartu muzikuos brandūs atlikėjai ir besimokantis jaunimas, skirtas šių kompozitorių jubiliejiniams gimtadieniams paminėti. Klausytojai ne tik klausysis muzikos, bet ir galės pabendrauti su pačiais kūrėjais bei pasižvalgyti po parodą, atspindinčią jubiliatų kasdienybės ir švenčių akimirkas.

Parengta pagal organizatorių inf.

Festivalio programa

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).