Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Jubiliejinė choro “Jauna muzika” kelionė aplink pasaulį per 9000 dienų
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-11-18

Jubiliejinė choro “Jauna muzika” kelionė aplink pasaulį per 9000 dienų




Fotografija Ryčio Šeškaičio
25 metai arba 9000 dienų - tokį garbingą jubiliejų šiemet mini vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų Lietuvoje “Jauna Muzika”. Šventės proga visus muzikos mylėtojus ir prisiekusius keliautojus choras kviečia į koncertų ciklą „Keliautojo užrašai“. Ypatingo turo metu bus pristatyta programa, skirta choro 25-mečiui ir nesibaigiančioms kelionėms aplink pasaulį nuo pat jo gyvavimo pradžios.


Muzikinė kelionė neįsivaizduojama be patyrusių keliautojų – tarptautinės profesionalių muzikantų komandos, jau ne pirmą kartą suvienysiančios jėgas su “Jaunos muzikos” kolektyvu. Koncertų atlikėjai - unikali Lietuvos dainininkė ir kanklininkė Indrė Jurgelevičiūtė, vienas ekspresyviausių ir meistriškiausių kontrabosistų Vytis Nivinskas, džiazo atlikėjas ir kompozitorius, Vilnius Jazz Orchestra vadovas Remigijus Rančys (saksofonai) bei svečias iš Belgijos, kompozitorius ir gitaristas Bert Cools. Mušamaisiais gros universalus būgnininkas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, pagarsėjęs kaip laisvosios muzikos kūrėjas, Arkadijus Gotesmanas. Koncerto dirigentas – choro „Jauna muzika“ vadovas, kompozitorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vaclovas Augustinas.


Jo vadovaujamas, profesionalus Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ skamba jau 25 metus. Per šį laikotarpį kolektyvas sukaupė įvairų ir vertingą repertuarą bei laimėjo per penkiolika tarptautinių chorų konkursų. Kasmet surengiantis per 60 koncertų savo šalyje ir užsienyje, choras „Jauna muzika“ nenustoja stebinti savo klausytojų, plėsdamas repertuarą tiek praėjusių epochų kūrinais, tiek ir šiuolaikinių kompozitorių premjeromis. Vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų Lietuvoje itin kūrybiškai žvelgia į atliekamą muziką, yra dalyvavęs įvairių muzikos stilių projektuose. Geografiškai plati ir visapusiška programa “Keliautojo užrašai” klausytojams atvers universalų choro kūrybinės veiklos 25-mečio bagažą.


Programoje skambės įvairių šalių bei stilių dainos, kurias atlikėjai tarsi suvenyrus surinko savo muzikinėse kelionėse bei aranžavo specialiai šiai netradicinei sudėčiai. Koncerto geografija atsiveria nuo Pietų Amerikos, Indonezijos, Filipinų iki Afrikos tautų, neaplenkiant klasikinės Europos šalių muzikos, o taip pat žymių populiarios bei alternatyvios muzikos atlikėjų kūrinių aranžuočių. Ypatinga ir subtilią muziką lydės speciali scenografija, renginiui kuriama režisierės Eglės Storpirštienės.


Koncertuose skambės ir specialiai Vaclovo Augustino sukurti kūriniai: “Koncerto pradžia ir pabaiga – abu kūriniai parašyti šiais, jubiliejiniais metais. Jais įrėminama „Keliautojo užrašų“ programa. Panašiai kaip Renesanso tapytojai, savo paveikslų masinėse scenose kur nors kamputyje įpaišydavę savo veidą - neatsispyriau pagundai ir aš. Pirmasis kūrinys  – „Tu man graži kaip vasaros diena“ (18 Šekspyro sonetas) sukurtas birželio mėnesį Klaipėdos „Kariliono muzikos festivalio“ užsakymu. O mūsų koncerte, -  per dedikaciją, per netikėtus skaičių sutapimus (Jaunai Muzikai – 25, V.Augustinui – 55, Viljamui Šekspyrui – 550)  pasinaudoju kompozitoriaus privilegija ypatingu būdu pasveikinti savo dainininkus ir dainininkes. Paskutinis kūrinys – „Du dob dob / Tie bernelio pažadai...“ , galų gale „užrišantis“ 3-jų dalių ciklą: 1. Du dob dob, 2. Tykus tykus, 3. Anoj pusėj Dunojėlio, kuriame, lyg ir siužetas, lyg ir užuominos į biografiją, lyg ir ateities nuojauta. Kaip viskas susipynę – kūryba ir Jauna muzika, neišvengiamybė ir Širdies ilgesys.” – dalinasi kompozitorius V. Augustinas.


Į šventinius koncertus Lietuvos klausytojai kviečiami gruodžio 3 d. Klaipėdos koncertų salėje, gruodžio 5 d. Teatro arenoje, Vilniuje, gruodžio 6 d. Šiaulių kamerinėje salėje “Polifonija” ir gruodžio 7 d. Birštono kultūros centre. Renginių bilietai jau prekyboje.


Susipažinti su būsimos koncerto programos santrauka galima čia


Organizatorių inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).