Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Kompozitorius Vykintas Baltakas apdovanotas Siemenso fondo premija
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-02-15

Kompozitorius Vykintas Baltakas apdovanotas Siemenso fondo premija [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Miunchene paskelbtas šių metų prestižinės, dažnai vadinamos "muzikos nobelio premija", Ernsto von Siemenso fondo premijos laureatas britų kompozitorius, "naujojo sudėtingumo" atstovas Brianas Ferneyhough. Įspūdingas ir premijos dydis – 200.000 eurų. "Nedaugelis kompozitorių taip nuosekliai gilino ir tyrinėjo šeštojo bei septintojo dešimtmečių avangardo patirtis, kaip Brianas Ferneyhough savo muzikos kūriniuose ir teoriniuose darbuose", teigia Siemenso fondas. "Šis kompozitorius stipriai išplėtojo muzikos atlikimo bei jos užrašymo galimybes. Jo styginių kvartetai yra vieni sudėtingiausiu šio žanro kūrinių". Beje, Trečiąjį šio kompozitoriaus styginių kvartetą Gaidos festivalyje yra atlikęs Arditti kvartetas.



Vykintas Baltakas

Ernsto von Siemenso fondas paskyrė dar 1.8 mln eurų naujosios muzikos plėtotei, taip pat buvo paskirtos dar dvi premijos jaunesniems kompozitoriams – lietuviui Vykintui Baltakui bei vokiečiui Markusui Hechtle.

 

Vykintas Baltakas (g. 1972), studijavo Vilniuje pas Vytautą Barkauską, Vokietijoje pas Wolfgangą Rihmą bei Peterį Eötvösą, Paryžiuje pas Emanuelį Nunesą. Tarptautinės naujosios muzikos bendruomenės dėmesį jis atkreipė savo pirmąja opera "Cantio", kurios premjera įvyko 2004 metais Miunchno bienalėje, tais pačiais metais kūrinys buvo parodytas ir Vilniuje, Gaidos festivalio metu. Vykintas Baltakas, studijavęs pas Peterį Eötvösą dirigavimą bei buvęs jo asistentu, vis dažniau rengia su programas su įvairiais šiuolaikinės muzikos ansambliais. Šiuo metu kompozitorius gyvena tarp Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos ir Lietuvos, ir yra laikomas vienu ryškiausių savo kartos kompozitoriumi.


Kritikai teigia, kad Vykinto Baltako kūriniai išsiskiria gerai apmąstyta idėja bei muzikinės medžiagos manipuliacijomis. Jis nesiremia tam tikromis stilistinėmis konvencijomis ir kiekvienam kūriniui susikuria savus muzikinius kriterijus. Jo sąlyginai negausioje kūryboje yra teatro elementų, sąmojo ir ironijos. Tačiau kiekvienas šio ypatintgai savikritiško kompozitoriaus kūrinys yra itin tvirtai suręstas.


Ernsto von Siemenso premijos iškiliems muzikos menininkams yra teikiama nuo 1973 metų. Jos žymesni laureatai yra buvę kompozitorius Benjaminas Brittenas, dirigentas Herbertas von Karajanas, kompozitorius Karlheinzas Stockhausenas, dainininkas Peteris Schreieris, dirigentai Nikolausas Harnoncourtas ir Danielis Barenboimas.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).