Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Nacionalinio modernizmo figūros Eduardo Balsio 95-osios gimimo metinės
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-12-19

Nacionalinio modernizmo figūros Eduardo Balsio 95-osios gimimo metinės [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Fotografija Valerijaus Koreškovo

Minint 95-ąsias Eduardo Balsio gimimo metines, gruodžio 22 d. (pirmadienį), 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje įvyks šios istorinės lietuvių muzikos kultūros individualybės muzikos koncertas. Jame bus atlikti skirtingų laikotarpių autoriaus kameriniai kūriniai, kuriuos interpretuos skvarbūs ir smalsūs įvairių kartų atlikimo meno profesionalai. Pasak koncertą komentuosiančios muzikologės Vytautės Markeliūnienės, „ši klasika, prabėgus 30 metų po kompozitoriaus mirties, gyvuoja ne tik kaip praeities balsas, bet ir kaip dabarties interpretatorių veiklą tebežadinantis matmuo“.

 

Pokario kartos kompozitoriaus Eduardo Balsio (1919–1984) kūrybos metai praėjo sovietų diktatūros laikotarpiu; nepaisant to, jo muzika išliko įtaigi ir įgavo išliekamąją meninę vertę. 7-ojo dešimtmečio stilistinio lūžio lyderis Eduardas Balsys darė didelę įtaką postalininiam Lietuvos muzikos atsinaujinimo procesui. Autoriaus kūryba patyrė nemenką evoliuciją nuo klasikinės formos Styginių kvarteto iki dodekafonine technika grįstos ekspresionistinės operos „Kelionė į Tilžę“. Jo kūrybinis palikimas reflektuoja to meto Lietuvos muzikos kultūros raidos posūkius ir kritinius ženklus, nuo ideologizuoto „folklorinio“ romantizmo (iki 1958 metų) link stilistinio atsinaujinimo ir naujų komponavimų technikų – ypač dodekafonijos, aleatorikos – naudojimo (nuo 7-ojo dešimtmečio vidurio). Iš esmės Eduardo Balsio kūrybą galima įvardyti nuosaikiojo modernizmo sąvoka.

 

Eduardo Balsio muzikos vakare pirmą kartą bus atlikta violončelininko Davido Geringo parengta Koncertinė siuita violončelei ir fortepijonui, kurią D. Geringas permąstė nuosekliai sekdamas ir skverbdamasis autentiškų autoriaus intencijų link. Skirtingų kūrybinių etapų kompozitoriaus kamerinius kūrinius taip pat interpretuos fortepijoninis trio „FortVio“ – Indrė Baikštytė (fortepijonas), Ingrida Rupaitė-Petrikienė (smuikas), Povilas Jacunskas (violončelė); styginių kvartetas „Mettis“ – Bernardas Petrauskas (smuikas), Kostas Tumosa (smuikas), Karolis Rudokas (altas), Rokas Vaitkevičius (violončelė), taip pat smuikininkė Ingrida Armonaitė ir pianistė Dalia Balsytė.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).