Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Jurgio Mačiūno CD videopristatymas: aš nežinau, kas yra fluxus
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2015-02-10

Jurgio Mačiūno CD videopristatymas: aš nežinau, kas yra fluxus


Muzikos informacijos ir leidybos centras 2014 m. pabaigoje išleido Jurgio Mačiūno kompaktinę plokštelę „Muzikos notacijos sistemos“ iš serijos „Inter alia“, skirtos eksperimentikai, „anti-“, „anapus-“ ar „tarp-“ kūrybinei raiškai, įvairias praktikas, žanrus ir medijas kryžminantiems sumanymams arba tiesiog tokiems netipiškiems muzikos pavidalams, kurie sąmoningai pasirenka „buvimo prieš“ poziciją. Tokia tipiškos muzikos klasifikacijos „rakštis“ yra Jurgis Mačiūnas apie kurio ribų peržengimą, maištą, išsilaisvinimą, neviltį, traumą, sarkazmą, (savi)destrukciją, apokalipsę ir infantilumą kompaktinės plokštelės brošiūroje parašė poetas Žilvinas Andriušis.


Antonas Lukoszevieze atlieka „Solo for Balloons“

Kompaktinio disko „Muzikos notacijos sistemos“ ūmus iniciatorius yra lietuvių kilmės britų muzikantas ir menininkas Antonas Lukoszevieze, kuris su savo įkurtu ir vadovaujamu ansambliu „Apartment House“ specialiai šiam leidiniui įrašė Jurgio Mačiūno muzikos kompozicijas, aktyviai išryškindamas, jog jos yra būtent muzikos ir būtent kompozicijos, nors jas prieš kiekvieną atlikimą ir reikia „pasidaryti pačiam“. „Be rūgščios veido minos“ su kone religiniu įkarščiu „Apartment House“ padarė aštuonių eksperimentinių kūrinių įrašus, kartais vykdydamas net pačias ekscentriškiausias užduotis.

Violončelininkas Antonas Lukoszevieze Lietuvoje lankėsi 2014 m. Kalėdų laikotarpiu, kurio metu įvyko Jurgio Mačiūno kompaktinės plokštelės videopristatymo „Youtube“ platformoje filmavimas. Jų metu Mačiūno muzikos praktikas, neformalus jo asmenybės „istorikas“ Antonas Lukoszevieze prieš videomenininko Džiugo Katino kamerą apibendrino, kad po tiek metų domėjimosi, vis dėlto „nežino, kas yra fluxus“. Netotemizuodamas Mačiūno vardo violončelininkas lengvai pristatė šio garso įrašų leidinio idėją, Mačiūno muzikos kūrybą ir komentavo fluxus kontekste paradoksalią antraštę „Muzikos notacijos sistemos“ tiek, kiek tai gali iškęsti smalsus žmogus, ne kraštutinis teoretikas. Videopristatymo filmavimų metu Antonas Lukoszevieze tiksliai atliko ir du Jurgio Mačiūno kūrinius – „Solo for Balloons“ (1962) ir „Solo for Rich Man“ (1962).

Kviečiame į Jurgio Mačiūno kompaktinės plokštelės „Muzikos notacijos sistemos“ videopristatymą bet kurią dieną ir bet kuriuo paros metu, Muzikos informacijos ir leidybos centro „Youtube“ paskyroje.

Šio CD leidybą rėmė Lietuvos kultūros taryba. Muzikos informacijos ir leidybos centro partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga.

MILC inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).