Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Du Lietuvos muzikos smūgiai populiariosios kultūros festivalyje „MENT Ljubljana“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2015-02-13

Du Lietuvos muzikos smūgiai populiariosios kultūros festivalyje „MENT Ljubljana“ [Pop / Rock / Urban]


Vasario 4–6 dienomis Slovėnijoje vyko populiariosios kultūros muzikos festivalis ir muzikos industrijos konferencija „MENT Ljubljana“, funkcionuojanti ir kaip gyva tarptautinė atlikėjų vitrina (showcase) jaunai kūrybinei energijai nuo Balkanų iki Baltijos regiono. Muzikos informacijos ir leidybos centras, rūpinęsis grupės „Without Letters“ galimybe išvykti į šį renginį, žemiau pateikia kolektyvinius „Without Letters“ ir „Garbanoto Bosisto“ vadybininkų įspūdžius.

 

Atšaukti skrydžiai, vėluojantys lėktuvai, milžiniška pūga kalnų apsupty – niekas nesutrukdė pirmą kartą Liublianoje vykusiam muzikos festivaliui MENT tapti labiausiai aptarinėjamu įvykiu Slovėnijos muzikos padangėje. Vasario 4–6 dienomis 200 delegatų iš visos Europos bei svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos tris dienas gvildeno aktualiausias muzikos verslo temas ir intensyviai analizavo Vidurio Europos muzikos industrijos vystymąsi bei svarbą Europos muzikos verslo kontekste. Daug dėmesio buvo skiriama Baltijos šalims, kaip dideliais tempais besivystančiam regionui muzikos pasaulyje. Festivalį atidarė Helen Sildna („Tallinn Music Week“ pagrindinė organizatorė) diskusija apie muzikos muges-festivalius. „Ne mums (turima omenyje Rytų ir Vidurio Europą) reikalinga Vakarų muzikos rinka, o priešingai – Vakarams reikalingi mes. Mūsų rinkos dar jaunos, bet jose tokia plati įvairovė, jog per ateinančius penkis-dešimt metų matysime didelį pokytį Vakarų-Rytų muzikos verslo galių pasiskirstyme“ – tokiais žodžiais diskusiją užbaigė vedėja Helen.

 

Festivalio konferencijose dalyvavo tokių muzikos renginių kaip „Eurosonic“, „Vienna Waves“, „Reeperbahn“, „Sonic Visions“ ir kitų Europos muzikos festivalių organizatoriai bei jų atstovai. Pranešimus skaitė ir diskusijas vedė įvairių šalių muzikos industrijos profesionalai, tarp kurių „Universal“, CAA, „Music Glue“ ir „Louder Than War“ vardai.

 

Pirmą kartą vykstančiame renginyje Slovėnijoje Lietuvos muzikos sceną atstovavo dvi muzikos grupės: 70-ųjų vaikais vadinami „Garbanotas Bosistas“ ir elektroninę-gitarinę muziką atliekantys „Without Letters“. Atsižvelgiant į didelį koncertinės programos pasirinkimą ir vienu metu vykstančių koncertų penkiose skirtingose erdvėse neaprėpiamumą, lietuvių grupės sulaukė išskirtinio dėmesio iš Europos festivalių, užsienio žiniasklaidos ir muzikos industrijos profesionalų. Koncertuose apsilankė Serbijoje vykstančio festivalio „Exit“, Kroatijos festivalio „Inmusic“, Austrijos festivalio „Vienna Waves“ atstovai, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Liuksemburgo ir kitų šalių muzikos industrijos profesionalai.

 

Po Lietuvos grupių pasirodymų norą bendradarbiauti išreiškė keli tarptautiniai festivaliai: „OFF Festival“ (Lenkija), „Positivus“ (Latvija), „Sonic Vision“ (Liuksemburgas). Žinomos amerikiečių roko merginų grupės „Dum Dum Girls“ vadybininkas Scottas Cohenas po „Garbanoto Bosisto“ pasirodymo neslėpė susižavėjimo: „Jie velniškai įdomūs! Tai viena tų grupių, kuri prikausto dėmesį ir stebina viso koncerto metu – norėtųsi juos matyti Londone, ten jų vieta“. „Without Letters“ pasirodymas taip pat stipriai įtraukė publiką, jog organizatoriai leido jai pratęsti pasirodymą, nepaisydami iš anksto nustatytų griežtų laiko rėmų. „Po koncerto festivalis MENT savo „Instagram“ paskyroje antrino muzikos profesionalams bei festivalio auditorijai, komentuodamas lietuvių grupių pasirodymus: „This vocal flies“, - rašė organizatoriai apie „Garbanoto Bosisto“ vokalisto Šarūno balso tembrą, kartu pozityviai įvertindami ir „Without Letters“ profesionalų pasirodymą.

 

Grupių dalyvavimu šiame festivalyje rūpinosi Muzikos informacijos ir leidybos centras bei kompanija „Bold Affair“, kurios pagrindinė veikla yra lietuviškos muzikos rinkos vystymas. Kitas kompanijos žingsnis – vienas didžiausių Europos populiariosios kultūros muzikos festivalių „The Great Escape“.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).