Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Šiuolaikinio šokio, garso dizaino ir filosofijos jungtys spektaklyje „Padaryk iš manęs jungiklį“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2015-02-24

Šiuolaikinio šokio, garso dizaino ir filosofijos jungtys spektaklyje „Padaryk iš manęs jungiklį“ [Elektroninė]



Scena iš šokio spektaklio premjeros

Vasario 27 d., penktadienį, 19 val., Menų spaustuvėje, Kauno šokio teatras „Aura“ pristatys šokio spektaklį „Padaryk iš manęs jungiklį“. Choreografės Birutės Letukaitės ir kompozitoriaus Antano Jasenkos bendras projektas svarstys visuomenės galios mechanizmo veikimą, jo primetamas gyvenimo schemas ir individų pastangas išlikti unikaliems bei žmogiškiems. Šio garso dizaino, filosofijos ir šiuolaikinio šokio spektaklio premjera įvyko 2014 m. balandžio mėnesį festivalyje „Jauna muzika“.

 

Kasdienės jungties paieškos: su savimi, su kitu, su Dievu. Tačiau jungtys sutraukytos, perdarytos. Sumaitotas lytiškumas, vyro-moters santykis, vienas kitą pranokstantys -izmai bruka naujas tiesas ir skelbia naujų dievų erą. Erą, kurioje žmogaus vertę nustatome jau ne mes patys, o sistema, kurią mes arba atitinkame, arba ne. Esame matuojami centimetrais reiškiamomis apimtimis, prekiniais ženklais ar perkamąja galia. Sistemai patinka (uni)sex, (uni)tu ir (uni)jis, nes „aš“ sunkiai paklūsta.


Kompozitorius Antanas Jasenka

Spektaklis paremtas technologiniu išradimu „Motus“ – belaidžiu prietaisu, verčiančiu šokėjo judesius į muziką. Erdvė aplink šokėją tampa tarsi bekontakčiu paviršiumi, drobe, leidžiančia šokėjui savo judesiais tapyti garsu. Technologija registruoja atlikėjo judesio duomenis, o gestų atpažinimo algoritmai jiems suteikia muzikinę reikšmę. Kitaip tariant, „Motus“ veikia kaip daviklis, interpretuojantis judesius, jų kryptį ir greitį, o atitinkamas veiksmas ir skirtingas judesio tempas kuria skirtingus garsus ir kitus meninės išraiškos priemones kontroliuojančius signalus. Įdomu tai, kad spektaklio negalima preciziškai surepetuoti ir pavadinti iki galo baigtu kūriniu. Kiekvieną akimirką kūryba vis atsinaujina ir tęsisiasi šokėjams judant.

 

„Motus“ išradėjas – Kauno technologijos universiteto studentas Mindaugas Badokas, programą ir objektą kūręs dirbant Paryžiaus Akustikos ir muzikos tyrimų bei koordinavimo institute (IRCAM), o šiuo metu KTU „startuolių“ inkubatoriuje turintis savo pradedančiąją įmonę MB Kūrybinė laboratorija (TZM Creative Lab). Tai vieta, kurioje susitinka technokratai su menininkais, vyksta meno ir technologijų sintezė, gimsta nauji (iš)raiškos būdai, tobulinami jusles ir emocijas „kutenantys“ įrankiai ir kur konstruojami prietaisai, išprovokuojantys jausmus bei emocijas.

 

Idėja, muzika, garso dizainas – Antanas Jasenka
Choreografija – Birutė Letukaitė
Kostiumai – Olesė Kekienė, Birutė Letukaitė
Šokėjai – Kauno šokio teatro „Aura“ trupė

 

Pagal organizatorių inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).