Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Interaktyvi edukacinė Sigito Mickio opera vaikams LNOBT erdvėje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2015-03-09

Interaktyvi edukacinė Sigito Mickio opera vaikams LNOBT erdvėje [Klasikinė / Šiuolaikinė]




Martyno Aleksos nuotrauka

„Zuikis puikis“ – poema vaikams, su kuria užaugo ne viena jaunoji karta, iki šiol galinti iš atminties deklamuoti bent pirmąsias 1949 metų Eduardo Mieželaičio kūrinio eilutes. Galbūt netrukus gyvosios kultūros visuomenės vartosenoje ir atmintyje užsifiksuos ne tik rimuotų posmų fragmentai, bet ir teminiai melodiniai motyvai, kadangi kovo 14 ir 15 d. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Kamerinėje salėje įvyks kompozitoriaus Sigito Mickio to paties pavadinimo operos vaikams premjera. Patiems mažiausiems operos žiūrovams skirtas nuotaikingas, edukacinis, interaktyvus spektaklis kvies būti ne tik stebėtojais ir klausytojais, bet ir ryžtingais dalyviais, įsitraukusiais į „zuikių mokyklos pamokas“, jose dainuojant, žaidžiant bei mokantis.

 

Opera vaikams „Zuikis puikis“ 2013 metų rudenį tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro bei Lietuvos kompozitorių sąjungos rengto kamerinės operos vaikams konkurso, skirto skatinti naujų sceninių opusų mažiesiems kūrybą, nugalėtoja. Savo kūrinius šiame konkurse taip pat pristatė ir kompozitoriai Gintaras Samsonas bei Jonas Tamulionis. „Muzika vaikams užima nemenką dalį mano kūrybinės veiklos (esu sukūręs ir operą vaikams „Mamulė Mū“). Pastebėjęs paskelbtą LKS konkursą spontaniškai pagalvojau – čia turbūt specialiai man. Džiaugiuosi, kad kūrybos vertintojai pastebėjo mano kūrinį“, – teigė ne tik muziką, bet ir libretą parašęs Sigitas Mickis, ne vienerius metus praktikuojantis aktyvų kūrybinį bendradarbiavimą su „Keistuolių teatru“.

 

Operos autoriaus teigimu, kūrinio partitūra pasižymi pasikartojimų gausa, kuri sukuria žaismingą, kintamą ir raiškią veiksmo dinamiką, o toks principas pasirinktas tam, kad būtų įdomu sekti naratyvą be komplikacijų ir skubos. „Norint sudominti vaikus, svarbu neskubėti, nesistengti įtikti vaikiškumu ar didaktiškumu. Aliuzijos ir sąsajos su kasdiene kultūra, įdomi dramaturgija, išraiškingas melosas ir ritmika – visa tai galioja bet kokiai pasakojančiai kūrybai, ne tik kūrybai vaikams. O operai ypač aktualus bendravimas su publika“, – apie sėkmingų kūrinių vaikams receptą pasakojo kompozitorius.

 

Kaip svarbiausią ir įsimintiniausią naujosios kamerinės operos vaikams muzikinio garsovaizdžio elementą Sigitas Mickis įvardija iš trumpų motyvų sudarytas besikartojančias melodijas, kurių šaltinis slypi jau pirmojo choro epizodo prasminiame melodiniame darinyje. „Charakteringiausios operoje – įsimenančios muzikinės temos, aplink kurias sukasi akompanimentas. Kitas ryškus bruožas – muzikos iliustratyvumas, stipriai atsiskleidžiantis šokiniuose ir intensyvesniuose dramaturginiuose epizoduose. Kiek mažiau svarbus, bet ne mažiau dėmesį traukiantis yra postmodernių muzikos sąsajų momentas: vietomis muzika bando priminti tai balinius, tai modernius šokius, tai roko operą, bet visais atvejais ji išlieka originali – pastišas tampa tik priemone, kurstančia smagumą, ir ne tik vaikams“, – pasakojo operos autorius.

 

3–7 metų vaikams skirto sceninio kūrinio instrumentiniam ansambliui diriguos pastatymo muzikos vadovas Juozas Mantas Jauniškis, spektaklio režisūrą ir choreografiją kurs Jūratė Sodytė, scenografiją – Kristijonas Siparis. Operos vaikams kostiumų dailininkė – Neringa Keršulytė, šviesų dailininkas – Justas Jackevičius. Operoje dainuos LNOBT esami ir buvę stažuotojai Šarūnas Šapalas, Rokas Šveisteris, Aistė Miknytė, Vilija Mikštaitė, vaidins aktoriai Tomas Dapšauskas, Tomas Pukys, šoks Sandra Liubertaitė, Elena Malikėnienė, Kamilė Narkutė, Kamilė Šulcaitė, Giedrė Kučinskaitė ir Goda Viliūtė, o lakštutę vaidins orkestro smuikininkė. Vaikų operos studijai vadovauja Samanta Bielskytė.

 

„Zuikis puikis“ papildys nacionalinį ir iki šiol aktualų operų vaikams repertuarą, atsidurdamas greta LNOBT rodomos Jono Tamulionio operos vaikams „Bruknelė“ ir pakeisdamas Kamerinėje salėje iki tol rodytą edukacinį spektaklį – Jurgio Gaižausko operą „Buratinas“. Naujoji Sigito Mickio opera taip pat bus rodoma kovo 28, balandžio 11, 18, 25 bei gegužės 17 ir 24 dienomis.

 

Rasa Murauskaitė

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).