Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Šarūno Nako "Nuoga"
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-02-22

Šarūno Nako "Nuoga" [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Muzikos informacijos ir leidybos centras pristato naująjį savo serijos „Šiuolaikinis kompozitorius“ leidinį – Šarūno Nako kompaktinį diską „Nuoga“. Jame įrašyti įdomiausi paskutiniojo dešimtmečio kompozitoriaus kūriniai – „Chronon“ kameriniam ansambliui (1997), „Nuoga“ simfoniniam orkestrui (2004), „Aporija“ trylikai instrumentų (2001) bei „Karūna“ pučiamųjų orkestrui (2005). Kompaktiniame diske išleisti studijiniai ir itin pavykę koncertiniai įrašai, per kuriuos atsiskleidžia įspūdinga šio menininko kūrybos panorama. Kompaktinis diskas bus pristatytas penktadienį, vasario 23 d., 20 val., Vilniaus knygų mugėje, 3 salėje, Forume.

 

Šarūnas Nakas neabejotinai yra viena įdomiausių naujosios muzikos figūrų, drąsiai prisistatantis kompozitoriumi, eseistu, dirigentu, video menininku, šiuolaikinės muzikos festivalių rengėju, radijo programų autoriumi. Kurioje šių sričių besireikštų, kokiame vaidmenyje beatsidurtų (nors jie visi yra stipriai susiję), kompozitorius visuomet veikia kritiškai ir intriguojančiai, todėl neišvengiamai paklūsti jo veiklos sugestijai, nesvarbu, ar tai būtų tekstas, muzikos kūrinys, radijo ar festivalio programa. Šarūnas Nakas nuolat polemizuoja su savo klausytoju ar skaitytoju virtuoziškai manipuliuodamas įvairiausiais požiūrio taškais bei sugebėdamas išlaikyti nepaperkamą laikyseną įvairiausių gyvenimo reiškinių atžvilgiu.

 

Ir visgi muzikos kūryba Šarūnui Nakui, atrodo, yra svarbiausia, pirminė jo veiklos sritis, todėl ir ambicijos čia nepalyginamai didesnės. Kompozitorius priklauso jau dabar retėjančiam, kūrėjų, norinčių kalbėti kitaip, „naujai“, flangui. Tas naujumas kartais virsta tikromis kūrybinėmis provokacijomis naujumo ištroškusiems‚ „vartotojiškiems“ mūsų įgūdžiams ir skoniams, dėl to kompozitorių atvirai smerkiame ir kritikuojame. Tačiau dar dažniau jo naujieji kūriniai tampa nekasdieniais, netgi ekskliuzyviniais muzikiniais įvykiais, neturinčiais analogų lietuvių muzikoje. Iš jų naujajame diske publikuojamas „Chronon“ – meistriškai sukonstruotos kelių judėjimų muzikinės abstrakcijos, vienas rafinuočiausių, sudėtingiausių kūrinių apskritai lietuvių muzikoje; „Nuoga“ – išgryninto garso ritualas, leidžiantis keliauti laike ir erdvėje; „Aporija“, pasižyminti kelių kultūrų – natūraliosios, dirbtinės ir tradicinės – vienalaikiu skambesiu, vienas populiariausių ir labiausiai mėgstamų Šarūno Nako kūrinių; galingais garsoraižiais, monumentaliais sustingusio garso luitais pribloškianti „Karūna“. Visi šie kūriniai, įrašyti kompaktiniame diske, gali kelti įvairiausių asociacijų, žavėti ar erzinti, tačiau tai nėra ta muzika, kuri praeina nepastebėta. Pasak paties kompozitoriaus, „tai yra vieni svarbiausiu mano darbų, kuriuose pavyko įkūnyti tai, kas mane jaudino daugelį metų, tokiais būdais, jog skatintų klausytojus gilesniems apmąstymams apie gyvenimą ir pasaulį.“

 

Kompaktinį diską įrašė Šarūno Nako suburtas ansamblis („Chronon“), Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas Juliaus Geniušo („Nuoga“), Gaidos ansamblis, vadovaujamas Jussi’o Jaatineno („Aporia“) bei Austrijos Tirolio žemės pučiamųjų orkestras „Windkraft Tirol“, puoselėjantis puikias šio regiono atlikimo pučiamaisiais instrumentais tradicijas, vadovaujamas Kaspero de Roo („Karūna“). Kol kas ypatingos atlikėjų ištvermės ir meistriškumo reikalaujanti Šarūno Nako „Karūna“ yra tik šio orkestro repertuare.

 

Kompaktinio disko leidybą parėmė Kultūros ir sporto rėmimo fondas, Latvijos radijas, Lietuvos radijas, Lietuvos kompozitorių sąjunga bei „Windkraft Tirol“.

 

Muzikos informacijos ir leidybos centro  inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).