Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Prometėjiškojo Vytauto Bacevičiaus muzika naujausiame „Naxos“ kataloge
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2015-04-02

Prometėjiškojo Vytauto Bacevičiaus muzika naujausiame „Naxos“ kataloge [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Balandžio 18 d., šeštadienį, 17:30, Lietuvos nacionalinės filharmonijos Svetainėje įvyks tarptautinio ir tarpinstitucinio leidybos projekto pristatymas, kurio metu šio sumanymo iniciatorius, pianistas Gabrielius Alekna ir šios iniciatyvos sąjungininkas, dirigentas Christopheris Lyndon-Gee (Austrija-Italija) kalbės apie ką tik globalios klasikinės muzikos įrašų kompanijos „Naxos“ išleistą autorinį Vytauto Bacevičiaus kompaktinį diską, prometėjišką lietuvių išeivijos kompozitoriaus figūrą bei konceptualų jo muzikos modernizmą. 

Iš karto po pristatymo įvyks simfoninės muzikos koncertas, kurio metu bus atliktas ir šiuose įrašuose užfiksuotas Ketvirtasis Bacevičiaus koncertas fortepijonui. Kartu su Alekna ir Lyndon-Gee jį atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, 2013-ųjų birželį visą savaitę dalyvavęs specialiose Bacevičiaus muzikos įrašų sesijose. 

Šio tarptautinio leidybos projekto idėja visiškai neatsitiktinai kilo Gabrieliui Aleknai. Skirtinguose pasaulio taškuose koncertus rengiantis pianistas (nuo Niujorko iki Birštono), sukaupęs didelio tūrio koncertinį repertuarą (nuo klasicizmo iki minimalizmo), yra tikras Vytauto Bacevičiaus muzikos ekspertas. 2012 m. pasirodžiusį visų Vytauto Bacevičiaus „Žodžių“ įrašą, išleistą britų kompanijos „Toccata Classics” ir labai palankiai įvertintą kritikų, Alekna įrašė bendradarbiaudamas su dukart „Grammy“ apdovanota prodiusere Juditha Sherman bei keturis kartus „Grammy“ apdovanojimui nominuota pianiste Ursula Oppens. Jo Muzikos menų daktaro disertacija apie Bacevičiaus nespausdintus kūrinius fortepijonui buvo apdovanota Richardo F. Frencho prizu kaip geriausia Niujorko Juilliardo mokyklos metų disertacija, ir pasirodė kartu su jo paties parengtu anksčiau nespausdintų Bacevičiaus kūrinių fortepijonui dvitomiu, išleistu Lietuvos muzikos informacijos centro. 

Pianisto iniciatyva į Vytauto Bacevičiaus įrašų leidybos projektą įsitraukė penkis kartus „Grammy“ apdovanojimams nominuotas britų dirigentas ir kompozitorius Christopheris Lyndon-Gee, nesenai įrašytas į 300 geriausių pasaulio dirigentų sąrašą. Pastarąjį sudarė „Naxos“, išleidusi 600 puslapių knygą ir CD kompiliaciją „Dirigentai nuo A iki Z“, kuri aprėpia visą dirigavimo istoriją: nuo Hanso von Bülowo ir Arthuro Nikischo iki šių dienų. Pats Christopheris Lyndon-Gee parašė ir daugialypį CD brošiūros tekstą, kuriame Vytauto Bacevičiaus vizionierišką „kosminės muzikos“ koncepciją panardino į tapatų Skriabino, Bartóko, Jolivet, Varèse’o ir vėlyvojo Stockhauseno idėjinį kontekstą.


Nepaisant to, kad Vytautas Bacevičius (1905–1970) yra titaniška istorinė Lietuvos muzikos kultūros asmenybė po Čiurlionio, dėl įvairių, ypač istorinių priežasčių jo muzikos atlikimas ir įrašai vis dar nepakankamai atspindi jo rangą kultūrinėje sąmonėje netgi vietinėse teritorijose, nekalbant apie tarptautinį kontekstą. Todėl šiuo leidybos projektu buvo siekiama tęsti Bacevičiaus kūrybinio palikimo fiksavimą, viešinimą ir įtvirtinimą tiek lokaliose, tiek tarptautinėse auditorijose. Būtent pastarojo tikslo siekimas įgauna veržlumo pritraukiant tarptautinės įrašų leidybos kompanijos dėmesį. Šiuo aspektu Honkonge būstinę įkūrusi ir 15-oje valstybių filialus turinti „Naxos“ tampa beveik maksimumu, nes yra pasaulinė klasikinės ir šiuolaikinės kompozicinės muzikos įrašų leidybos, pardavimų ir platinimo lyderė.


Kompaktiniame diske „Vytautas Bacevičius. Orchestral Works“ be minėto Koncerto fortepijonui Nr. 4 („Symphonie Concertante“, 1962) pristatomos dvi pasaulinės įrašų premjeros: Koncertas fortepijonui Nr. 3 (1946/1949) ir „Pavasario siuita“ (1958) simfoniniam orkestrui. Pasak dirigento, įrašo turinys atskleidžia skirtingas kompozitoriaus kūrybos fazes, nuo „prancūziškojo lyricizmo“ Koncerte Nr. 3 iki Koncerto Nr. 4 „kosminės muzikos“ vizijos, kuri suprantama kaip ribų neturintys viršlingvistiniai ir antimaterialūs žmogaus sąmonės įsivaizdavimai. Pasak dirigento Christopherio Lyndon-Gee, įrašo prodiuserio Viliaus Kero ir jo asistentės Aleksandros Suchovos aštri klausa ir kūrybingi techniniai sprendimai dar labiau sustiprino šio leidybos projekto pasisekimą.

Šio tarptautinio leidybos projekto koprodiuseris – Lietuvos muzikos informacijos centras, sumanymą įgyvendinęs bendradarbiaujant Lietuvos nacionalinei filharmonijai, LR atstovybei prie JT biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje, Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondui bei privatiems rėmėjams Renatai Beržanskienei bei Kęstučiui Švirinui. Projektas nebūtų įgyvendintas be stiprios Lietuvos kultūros tarybos paramos.

Lietuvos muzikos informacijos centro inf.

Balandžio 18 d., šeštadienį, 17.30 val.
Lietuvos nacionalinės filharmonijos Svetainėje 
(I aukštas, atskiras įėjimas iš lauko, prie LNF kasų)
Vytauto Bacevičiaus CD pristatymas
Dalyvauja:
Pianistas GABRIELIUS ALEKNA 
Dirigentas CHRISTOPHER LYNDON-GEE (Australija-Italija)
Renginį moderuos muzikologė Veronika Janatjeva.
Renginys nemokamas


© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).