Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Zoom in 5 – reprezentatyvi lietuvių orkestrinės muzikos apžvalga
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-04-09

Zoom in 5 – reprezentatyvi lietuvių orkestrinės muzikos apžvalga


Muzikos informacijos ir leidybos centras išleido penktąjį apžvalginį lietuvių šiuolaikinės muzikos kompaktinį diską “Zoom in 5”

 

Penktąjį „Zoom in“ sudaro 5 ryškiausios 2005 metais sukomponuotos orkestrinės kompozicijos, penkios individualios ryškios kūrybinės strategijos, su kuriomis galima sieti ir pagal kurias galima atpažinti šiandieninį lietuvių muzikos skambesį. Dramatiškasis Broniaus Kutavičiaus minimalizmas, įtakojęs ištisas lietuvių kompozitorių kartas, puikiai atsiskleidžia jo naujausioje simfoninėje kompozicijoje „Pavasario linksmybės“ (Joys of Spring), parašytoje pagal 18 a. lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio poemos „Metų laikai“ pirmąją dalį. Ekstremalią, antinaratyvinę ir daugybės įprastų muzikinės kūrybos, jos atlikimo bei suvokimo atributų atsisakančią kūrybą diske atstovauja Šarūno Nako kompozicija pučiamųjų orkestrui „Karūna“ (Crown) . Didelės fizinės įtampos reikalaujančius garsoraižius puikiai perteikia austrų pučiamųjų orkestras Windkraft Tirol (vad. Kasper de Roo).

 

Kompaktiniame diske pateikiami ir treji itin individualūs lietuviškojo (neo)romantizmo pavidalai: teatriškąją, pasakojamąją, „plačių mostų“ idiomą atstovauja kelios dalys iš didesnio Algirdo Martinaičio kūrinio „Sefer Zikaron (Atminties knyga)“, skirto holokausto aukoms Lietuvoje atminti. Onutės Narbutaitės naratyvas jos simfoninėje kompozicijoje „La Barca“ kitoks: jis abstraktus, raiškus ir itin reljefiškas, detalizuotas. Nepagaunama iškylančių ir vėl grimztančių muzikinių vaizdų virtinė čia asocijuojasi su laivu, ieškančiu krypties chaotiškame garsų okeane. Kompaktiniame diske pristatomas festivalyje musica viva skambėjusio kūrinio premjeros įrašas, griežia Bavarijos radijo simfoninis orkestras (vad. José Serebrier). Ramintą Šerkšnytę su romantizmu sieja ne tik ganėtinai įprasta, tradiciška orkestrinė kalba, bet ir kompozitorės mėgstamas kontrastingumas, daugelyje jos kūrinių tvyranti draminė įtampa. Ne išimtis ir kūrinys „Kalnai migloje“, kuriame ši įtampa visų pirma yra pasiekiama per įspūdingus dinaminius tembrinius derinius ir priešpriešas.

 

Visi penki kompaktiniame diske pateikiami tik per vienerius 2005 metus sukomponuoti opusai įrodo lietuvių orkestrinės muzikos stiprybę ir gyvybingumą.

 

Leidinio partneriai – Bavarijos radijo 4-oji programa Klasika, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, pučiamųjų orkestras Windkraft Tirol, Gaidos festivalis. CD leidybą parėmė Lietuvos kultūros ir sporto rėmimo fondas.

 

MILC inf.

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).