Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Britai išleido Bacevičių
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-07-18

Britai išleido Bacevičių [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Britų įrašų kompanija Toccata Classics pagal Muzikos informacijos ir leidybos centro licenciją išleido Vytauto Bacevičiaus (1905-1970) simfoninės muzikos kompaktinį diską, kuriame įrašyti tarpukario Lietuvoje skambėję Koncertas fortepijonui ir simfoniniam orkestrui Nr. 1 (1929), Elektrinė poema (1932), karo metų kūrinys Simfonija Nr. 2 (1940) bei vėlyvieji opusai - Simfonija Nr. 6 (1960) ir Grafika (1964). Bacevičiaus kūrybą atlieka Vytauto Lukočiaus ir Martyno Staškaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

 

allmusic.com
 pasirodžiusioje Dave‘o Lewiso recenzijoje diskas buvo įvertintas aukščiausiais balais. Recenzentas rašo: „Kai tik imate manyti, jog XX amžiaus pradžios avangardo ištekliai jau galutinai išsemti, kas nors būtinai ištraukia kokį užmirštą muzikos puslapį ir iššauna dar vieną istorinę salvę.“ Apžvelgęs kompaktinės plokštelės turinį, recenzentas teigia: „Šią muziką gana sudėtinga apibūdinti trumpai ir tiksliai; neįsigilinus ji gali suskambėti tartum Varèse’as ar Mosolovas, tačiau jai būdingas labiau Honeggero tipo orkestruotės skaidrumas. Vis dėlto Bacevičiaus muzikos stilius yra itin savitas; nors ir perėmęs kai kuriuos modelius, būdingus visiems šiems kompozitoriams (kaip antai skriabiniškąjį), Bacevičius visgi skamba kitaip. Bacevičius: Muzika orkestrui pakerės tuos klausytojus, kuriems patinka turininga šiuolaikinė muzika, ne prisitaikėliška, ne pernelyg šalta ir taisyklinga. Kaip gaila, kad Frankas Zappa nesulaukė galimybės išgirsti šį kompozitorių“.

 

Toccata Classics leidybos strategija – pristatyti publikai mažai žinomą, nepelnytai užmirštą repertuarą, tuo ši įrašų kompanija išsiskiria tarp daugybės kitų muzikos leidėjų. Pasak kompanijos įkūrėjo Martino Andersono, „yra 100 Lassus motetų, kurie dar turėtų būti įrašyti, apie 40 Palestrinos mišių, ir diskuose nerasime nei vieno Palestrinos sekėjo Giovanni Maria Nanino kūrinio. Šiaurės ir Baltijos kompozitoriai taip pat diskuose pristatomi visiškai neadekvačiai, kaip ir ne operinių italų kompozitorių Pizzetti ar Ghedini muzika“.

 

Daugiau apie leidinį rasite šiose recenzijose:

 

http://www.musicweb-international.com/classrev/2007/July07/Bacevicius_TOCC0049.htm

http://www.musicweb-international.com/classrev/2007/June07/Bacevicius_TOCC0049.htm

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).