Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > 40-ojoje Baltijos muzikologų konferencijoje bus nagrinėjama muzika ir politika
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-10-08

40-ojoje Baltijos muzikologų konferencijoje bus nagrinėjama muzika ir politika [Klasikinė / Šiuolaikinė]


1967 metais Latvijos, Lietuvos ir Estijos muzikologai pradėjo rengti Baltijos muzikologų konferencijas. Pratęsdamos tarpukario metų Baltijos muzikų konferencijų tradicijas, šios konferencijos ženkliai prisidėjo plėtojant trijų kraštų muzikologų bendruomenių bendradarbiavimą ir kultūrinį dialogą. Jau keturiasdešimt metų organizuojamos kasmet Rygoje, Vilniuje ar Taline bei kituose Baltijos valstybių miestuose, jos praturtino nacionalines muzikos kultūras ir susilaukė tarptautinio pripažinimo. Tuo pat metu šios konferencijos stiprino kultūrinio nonkonformizmo tendencijas politinės ir ideologinės priespaudos metais. Atkurtos Nepriklausomybės metais Baltijos muzikologų konferencijos tapo tarptautinės reikšmės forumais, atvirais visų muzikos mokslo disciplinų bei įvairiausių muzikos kultūrų specialistams.

 

40-osios Baltijos muzikologų konferencijos temą inspiravo šiuolaikinės muzikologijos kultūrinis posūkis, aktualizavęs muzikos – kaip kūrybos praktikos ir meninės patirties – ryšius su jos kultūriniais ir socialiniais kontekstais. Konferencijos tema „Muzika ir genius loci: poetika ir politika“ nukreipia į pačias kūrybiškumo ištakas – muzikų ir muzikavimo sąveikas su sociokultūrine terpe, bendruomene, tradicija. Kaip šias ilgaamžes muzikos kultūros dominantes keičia technologinės ekspansijos, globalinių migracijų ir kultūrinio maišymosi iššūkiai? Šias ir kitas temas tarptautinės konferencijos metu svarstys muzikologai iš 13 Europos valstybių ir Izraelio.  Kviestinius pranešimus skaitys Vytautas Landsbergis (Europos Parlamentas) ir programų komiteto nariai Eero Tarasti (Helsinkio universitetas, Suomija) bei Adamas Krimsas (Notingemo universitetas, D. Britanija). Renginyje dalyvaus Tarptautinės muzikologų draugijos prezidentas Tilmanas Seebaßas (Insbruko universitetas, Austrija).

Konferencijos metu bus organizuojama speciali sesija, skirta žymiam muzikologui bei politikui, Baltijos muzikologų bendradarbiavimo puoselėtojui, šiuo metu – Europos parlamento nariui Vytautui Landsbergiui (1932).  Programą papildys kamerinės muzikos koncertas Lietuvos muzikos klasikų – tarpukario lietuvių muzikos avangardo atstovo, tautinės ketvirtonių muzikos pradininko Jeronimo Kačinsko (1907–2005) ir lietuvių modernizmo atstovo kompozitoriaus Jono Nabažo (1907–2002) – jubiliejams pažymėti. Koncertas skiriamas muzikologės Onos Narbutienės (1930–2007) atminimui.

 

Solidus konferencijos programų komitetas, kurį sudaro Algirdas Ambrazas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Jonas Bruveris (Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Gražina Daunoravičienė (Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Liudmila Kovnatskaja (St Peterburgo konservatorija ir IMS), Adam Krims (Notingemo universitetas), Helmut Loos (Leipcigo universitetas), Raymond Monelle (Edinburgo universitetas), Eero Tarasti (Helsinkio universitetas).

 

Konferenciją rengia Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija. Konferencijos koordinatorė - Muzikologų sekcijos pirmininkė Rūta Stanevičiūtė-Goštautienė. Konferencijos partneriai - Tarptautinė muzikologų draugija, Muzikos informacijos ir leidybos centras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Latvijos kompozitorių sąjunga, Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus. Rėmėjai - LR Kultūros ministerija ir LR Kultūros ir sporto rėmimo fondas.

 

Muzikologų sekcijos inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).