Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > ISCM Pasaulio muzikos dienos 2008 Vilniuje: programos sudarymo darbai įpusėjo
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-11-02

ISCM Pasaulio muzikos dienos 2008 Vilniuje: programos sudarymo darbai įpusėjo [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Ką tik pasibaigusio 17-ojo festivalio „Gaida“ metu buvo intensyviai rengiamasi jau 18-ajam festivaliui, kuris 2008 metais, spalio 24 – lapkričio 7 dienomis įgaus ISCM (Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos) Pasaulio muzikos dienų statusą. Pasaulio muzikos dienos – tai ne tik skambūs žodžiai: šią vasarą festivalio organizatoriai gavo daugiau nei 350 partitūrų bei įrašų iš 43 pasaulio kraštų, kuriuos siuntė įvairiuose kontinentuose ir kraštuose gyvuojančios nacionalinės Tarptautinės muzikos draugijos sekcijos, taip pat ir individualūs kūrėjai bei leidėjai.

 

Rugsėjo mėnesį visus kūrinius peržvelgė Lietuvos kompozitorių sąjungos sudaryta žiuri, atrinkdama 110 įdomesnių įvairių kraštų opusų, o spalio 29-31 dienomis Kompozitorių namuose intensyviai dirbo autoritetinga tarptautinė žiuri – Peteris Eötvösas (Vengrija), Jonathanas Harvey‘us (Didžioji Britanija), Luca Francesconi (Italija), Onutė Narbutaitė ir Helena Tulve (Estija), iš daugiau nei šimto partitūrų atrinkę 37 kūrinius iš 26 šalių, kurie 2008 atskleis įspūdingą pasaulinę naujosios muzikos panoramą. Nepaisant tam tikrų atrankos dalyvių kūrybinių – estetinių skirtumų, žiuri itin entuziastingai vertino tikras kūrybiškumo apraiškas, ypač palaikydami drąsias jaunųjų kompozitorių idėjas, siekdami vengti įprasto ‚mainstreamo‘, tiesiog ‚gerai padarytos‘ muzikos, be fantazijos ir įkvėpimo. Tad kitų metų ISCM Pasaulios muzikos dienose laukia nemažai įdomių atradimų: atrinkti 5 simfoniniai opusai (iš Airijos , Estijos, Norvegijos, Japonijos ir Švedijos), 4 kūriniai dideliam ansambliui (iš Australijos, Latvijos, Malaizijos ir Ispanijos), 5 kūriniai styginių / kameriniam orkestrui (iš Belgijos, Rumunijos, Slovėnijos, Švedijos ir Italijos), 11 kamerinių opusų, 2 choriniai kūriniai bei 9 multimedia kūriniai / garso ir vaizdo instaliacijos, tarp pastarųjų daug įdomių, keistų, paradoksalių meninių idėjų.

 

Žiuri komisijos nariai Jonathan Harvey, Helena Tulve, Onutė Narbutaitė

Visi atrinkti opusai po truputį dėliojasi į kuriamą festivalio dramaturgiją, kurioje numatyta vieta ir puikiems simfoniniams, ansambliniams koncertams, ir mažiau formalioms muzikinėms akcijoms, maršrutams bei klubiniams renginiams. Festivalio koncepcija kuriama padedant Holland Festival muzikos projektų kuratoriui Lievenui Bertelsui (Belgija / Olandija). 

 

2008 metų festivalio kviestinių kompozitorių Peterio Eötvöso (Vengrija) ir Jonathano Harvey‘aus (Didžioji Britanija) kūriniai skambės viso festivalio metu: kartu su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru bei garsiuoju Glyndebourne‘o operos festivaliu bus pristatyta Eötvöso operos „Meilė ir kiti demonai“ europinė premjera, Peteris Eötvösas diriguos Lietuvos valstybiniams simfoniniam orkestrui bei į Vilnių atvykstančiam Ensemble Modern. Specialiai festivalio užsakymu bus sukurtas naujas Harvey‘aus kūrinys violončelių oktetui, tai pirmasis Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivalių užsakymas užsienio kompozitoriui. 
 
ISCM Pasaulio muzikos dienose taip pat dalyvaus festivalio temą atitinkantys „tranzitiniai“ muzikos projektai. Onutė Narbutaitė rašo naują kūrinį Vėlinėms, kurį skirtingose miesto gatvėse ir aikštėse sinchroniškai atliks Vilniaus chorai. Be to visiškai nauji projektai bus užsakomi ir dar keliems lietuvių kompozitoriams.
 
ISCM Pasaulio muzikos dienos Baltijos regione yra rengiamos pirmą kartą, tai bus išskirtinis įvykis rengiantis 2009 metams, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine.


Daugiau informacijos: www.wmd2008.org

 

WMD2008 inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).