Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Juliaus Juzeliūno opera „Žaidimas“ – kompaktinėje plokštelėje
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-02-18

Juliaus Juzeliūno opera „Žaidimas“ – kompaktinėje plokštelėje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kompozitorius Julius Juzeliūnas operos „Žaidimas“ partitūrą užbaigė 1968 metų pabaigoje, tačiau pirmasis jos atlikimas (deja, tik koncertinis ir vienkartinis) įvyko veik po keturių dešimtmečių, 2007-aisiais. Kongresų rūmuose Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (dirig. Gintaras Rinkevičius), kamerinio choro „Brevis“ (vad. Gintautas Venislovas), operos solistų ir režisieriaus Nerijaus Petroko parengta opera koncerto metu buvo įrašyta. Būtent šį įrašą Muzikos informacijos ir leidybos centras panaudojo kompaktinės plokštelės leidybai.

 

„Kurdamas muziką, aš žiūrėjau į šią operą kaip į simfoninį kūrinį. Man svarbiausia buvo muzikinė koncepcija, simfonizmas. Šis dviejų veiksmų sceninis kūrinys būtų tarsi dviejų dalių simfonija“, - apie savo operą pasakojo kompozitorius.

 

„Žaidimo“ siužetui pasirinkęs Friedricho Dürrenmatto apysaką „Avarija“, Julius Juzeliūnas pats sukūrė ir libretą. Jį, šalia Juzeliūno muzikos žinovo, profesoriaus Algirdo Ambrazo teksto, pristatančio kompozitoriaus kūrybos bruožus ir pačią operą, klausytojai ras kompaktinės plokštelės buklete.

 

Operos veiksmą kompozitorius išdėstė dviejose dalyse, dešimtyje paveikslų, nuosekliai sekdamas Dürrenmatto prozinio teksto įvykius. Kaip teigia Algirdas Ambrazas, „Žaidimas“ yra artimas XX amžiaus Vakarų Europoje paplitusioms kamerinėms operoms, apsienančioms be masinių scenų, chorų, baletinių numerių, sutelkiančioms klausytojų dėmesį į psichologinių situacijų atskleidimą.

 

Ši kompaktinė plokštelė – tai dar vieno lietuviškos muzikos kontekste svarbaus kūrinio įgarsinimas ir įamžinimas. Tikėtina, net pakoreguosiantis Juliaus Juzeliūno kūrybos visumos vaizdą.

 

Plokštelės leidybą parėmė LR Kultūros ministerija.

 

 

MILC inf.

 

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).