Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Kovo 11-ąją – Algirdo Martinaičio operos premjera
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-02-26

Kovo 11-ąją – Algirdo Martinaičio operos premjera [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, kovo 11-ąją, 19 val., Lietuvos rusų dramos teatre įvyks kompozitoriaus Algirdo Martinaičio operos „Pasaulio dangoraižis“ premjera. Opera, skirta Vinco Kudirkos 150-osioms gimimo metinėms ir jo redaguoto žurnalo „Varpas“ 120-osioms metinėms buvo sukurta pagal Andriaus Vaišnio, Kudirkos kūrybos tyrinėtojo, libretą.

 

Operos siužete susipina praeities patirtys, nūdienos aktualijos ir ateities nuojautos. „Aukščiausiame miesto dangoraižyje, kuris pastatytas žydų kapinių vietoje, gyvena mirusiųjų vėlės, klajodamos aukštais, sustabdydamos liftus, trukdydamos gyviesiems. Nuomininkai, išskyrus knygyno savininkę Valeriją, iš pastato išsikraustė, patirdami nuostolius, bet bijodami kaltinti Miesto valdžią. Miesto viršininko nurodymu dangoraižyje priverstinai įkurdinami ligoniai, kurie ne tik turi „džiaugtis“ apgyvendinimu naujame pastate, bet ir... įveikti šmėklas. Jeigu išeitų iš pastato – negautų jokių vaistų, nebeturėtų kur gydytis. Vienintelė išeitis – išgyventi ir užimti visą pastatą. Ligoniai turi spręsti, kaip jiems išlikti: kuo pasitikėti, kokį gydymą pasirinkti – kūno ar sielos“, - tokia pratarme prasideda libretas.

 

Pagrindiniai operos veikėjai – Vincas ir Valerija. Daugiataučio Vilniaus reikalus tvarko skirtingų religijų šventikai (kunigas, rabinas, popas), dalyvauja nemažai realių ir mistinių personažų: Ligonių choras, Vėlių choras, Markuzonas (Juodojo daktaro vėlė), Viršininkas (I Miestelėnas) ir kiti.

 

„Muzika – tai paskata klausytojui naujai apmąstyti Vinco Kudirkos idėjas ir darbus, kurie atsispindi nūdienos veidrodžiuose, gal ir kreivuose. Kaip atrodo Tautos herojus šiais laikais, kai muzika padeda sukurti naujus prasminius kodus iš istorinės medžiagos? Ieškojome veiksmų harmonijos tarp žmogaus ir minios. Kitaip tariant, tai yra ir viena Vinco Kudirkos kūrybos interpretacijų – įsiklausykite“, – sako kompozitorius Algirdas Martinaitis.

 

Prie operos premjeros gimimo prisidėjo ir kiti garsūs Lietuvos menininkai: režisierius Jonas Vaitkus, dirigentas Robertas Šervenikas, dailininkas-statytojas Jonas Arčikauskas.

 

 

Atlikėjai:

 

Baltasis Daktaras Vincas Kudirka – Audrius Rubežius

Valerija, Motina – Asta Krikščiūnaitė

Juodasis Daktaras Markuzonas – Algis Janutas

Popas, Žandaras – Ignas Misiūra

Kunigas, Jonas – Andrius Apinis

Miesto viršininkas, I miestelėnas – Rafailas Karpis

Rabinas, II miestelėnas – Giedrius Žalys

Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov)

Kamerinis choras „Brevis“ (meno vadovas Gintautas Venislovas)

 

 

MILC inf.


 
 
 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).