Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Kaune – geriausių 2008 metų kompozitorių kūrinių apdovanojimai ir koncertas Juliaus Gaidelio 100-mečiui
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-03-25

Kaune – geriausių 2008 metų kompozitorių kūrinių apdovanojimai ir koncertas Juliaus Gaidelio 100-mečiui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Balandžio 3 d., 18 val., Lietuvos kompozitorių sąjunga kviečia į Kauno filharmoniją, kur įvyks net du lietuvių muzikai reikšmingi renginiai: pirmoje vakaro dalyje bus apdovanoti geriausių 2008 metų darbų autoriai – kompozitoriai ir muzikologai, o antrojoje dalyje nuskambės Kauno atlikėjų parengtas koncertas, skirtas kompozitoriaus išeivio, vieno iš ryškiausių lietuvių ekspresionizmo atstovų Juliaus Gaidelio (1909-1983) 100-ųjų gimimo metinių proga.

 

Geriausių metų muzikos kūrinių konkursas, kaip ir muzikologų darbų įvertinimas, tradiciškai vyksta jau keleri metai. Šį kartą komisija laimėtojus atrinko iš maždaug 60 kompozicijų, išsidėsčiusių penkiose kategorijose: kūrinių scenai, orkestrinių, kamerinių, vokalinių / chorinių ir elektroakustinių darbų. Tuo tarpu muzikologų indėlis į šalies muzikinę kultūrą buvo vertintas atsižvelgiant į praeitais metais pasirodžiusias knygas, taikomosios muzikologijos darbus, Lietuvos muzikos kultūros sklaidai ir populiarinimui svarbias iniciatyvas.

 

Muzikinė vakaro dalis pirmą kartą išsamiau supažindins su Juliaus Gaidelio kūryba. Šis kompozitorius – vienas iškiliausių lietuvių išeivijos muzikų, kurio brandžiausias ir produktyviausias kūrybos laikotarpis praėjo emigracijoje, JAV. Amerikoje ne vienas Juliaus Gaidelio kūrinys buvo įvertintas premijomis, atliktas JAV lietuvių kolektyvų ir solistų, tuo tarpu Lietuvoje, jo gimtinėje, kompozitoriaus kūryba plačiau pristatyta tik šiemet, švenčiant 100-ąsias jo gimimo metines: ką tik pasirodė muzikologės Danutės Palionytės monografija „Julius Gaidelis – namų ilgesio dainius“, Kaune ir Vilniuje (balandžio 7 d.) nuskambės autoriniai jo muzikos koncertai.

 

Vakaro metu Kauno simfoninis orkestras (dirigentas Modestas Pitrėnas) pagrieš Juliaus Gaidelio Simfoniją Nr. 5, Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir dirigentas Petras Bingelis) atliks kompozitoriaus dainas mišriam chorui bei ištraukas iš kantatos „Partizanų motina“.

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).