Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Juliaus Gaidelio 100-mečiui skirti renginiai
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-04-06

Juliaus Gaidelio 100-mečiui skirti renginiai [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kaune ką tik nuskambėjęs Juliaus Gaidelio (1909-1983) autorinis koncertas klausytojus supažindino su simfonine bei chorine šio kompozitoriaus muzika. Tuo tarpu dar vienas renginys, skirtas Juliaus Gaidelio 100-mečiui paminėti, vyksiantis Vilniuje, balandžio 7 d., 17 val., Teatro, muzikos ir kino muziejuje, supažindins su kamerinėmis autoriaus miniatiūromis. Šio vakaro metu ne tik skambės Gaidelio muzika, bet bus ir kalbama apie patį kompozitorių, jo kūrybą. Muzikologė Audra Versekėnaitė perskaitys pranešimą tema „Dodekafonija Juliaus Gaidelio kūryboje“, kompozitoriaus biografė ir kūrybos tyrinėtoja, monografijos „Julius Gaidelis – namų ilgesio dainius“ autorė Dana Palionytė papasakos tai, „kas knygon nesudėta“. Bus parodyta ir vaizdo medžiaga, kurioje mėgėjiška videokamera užfiksuotas Juliaus Gaidelio 70-ojo jubiliejaus koncertas Bostone, kur jis pats dirigavo.

 

Vakaro programa:

 

„Be Tėvynės“ (1946)

Lietuviškas šokis Nr. 1 (1946)

„Žibutė“ (1943)

Atlieka – Petras Kunca (smuikas), Giedrė Gabnytė (fortepijonas)

 

Danos arija iš operos „Dana“ II veiksmo (1969)

„Meilės rytas“ (žodžiai Prano Lemberto) (1964)

Romansas „Lankoj“ (1943)

Atlieka – Aušra Liutkutė (sopranas), Renata Milašiūtė (fortepijonas)

 

 

Balandžio 18 d., 19 val., Nacionalinėje filharmonijoje, šalia užsienio autorių kūrinių bus atlikta ir Juliaus Gaidelio „Dramatinė uvertiūra“ simfoniniam orkestui (1968). Šio opuso premjera įvyko 1968 metais, lietuvių muzikos koncerte Niujorko Linkolno centro salėje, diriguojant Vytautui Marijošiui. Anot Danos Palionytės, „Dramatinė uvertiūra“ „atveria platų dramatinių išgyvenimų spektrą“, kuriame susipina skausmas, kamerinis būties išgyvenimas, viltis, pastoraliniai atgarsiai. Kūrinį atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno.

 

MILC inf.

 

 

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).