Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Osvaldo Balakausko muzika – autoriniame vakare
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-04-30

Osvaldo Balakausko muzika – autoriniame vakare [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gegužės 7 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks kompozitoriaus Osvaldo Balakausko autorinis vakaras, kurio metu bus atliktos penkios šio kūrėjo kompozicijos. Visos jos turi koncerto žanro savybių, tad šį vakarą galima vadinti Osvaldo Balakausko kamerinių koncertų panorama.

 

Anot lenkų muzikologo Krzysztofo Droba’os, „Ludus modorum“ violončelei ir kameriniam orkestrui (1972) – tai vienas iš nedaugelio polistilistinių Osvaldo Balakausko kūrinių. Kompozitorius čia panaudojo savo ankstesnę fortepijoninę pjesę, kurią perdirbo naudodamas įvairias harmonijas ir stilius – pradedant pentatonika bei sveikų tonų derme, baigiant kvazidodekafonija bei džiazu. Šitaip perkomponuota pirminė medžiaga kontrastingai plėtojama trijose kūrinio dalyse.

 

„Das Bachjahr“ – tai sinfonia concertante Nr.3 fleitai, klavesinui ir styginiams (1985). Šioje vienuolikos dalių kompozicijoje autorius panaudojo kelis J.S.Bacho motyvus, tačiau jo stiliumi nesekė. Taigi aliuzijos į Bacho muziką abstraktesnės – per žanrą ir iš dalies per polifoniškumą.

 

„Polilogo“ altiniam saksofonui ir styginių orksestrui (1991) anotacijoje Osvaldas Balakauskas atskleidžia šio kūrinio kompozicinius principus: „griežtai determinuotos ir aleatorinės ritmikos kombinavimas su mikrodermėse besirandančiais melodiniais ir harmoniniais dariniais.“

 

Taip pat išgirsime naują ir dar niekur neskambėjusią „Metų laikų“ versiją dviem fortepijonams ir styginių orkestrui (2009) bei pernai sukurtą Koncertą klarnetui ir styginių orkestrui (2008).

 

 

Atlikėjai:

Fortepijoninis duetas ARTAS ir INDHUON SRIKARANONDA BALAKAUSKAI
DOMAS JAKŠTAS (violončelė)
ANDRIUS ŽIŪRA (klarnetas)
VYTAUTAS SRIUBIKIS (fleita)
LINA ŠATKUTĖ (fortepijonas)
DANIELIUS PRASPALIAUSKIS (saksofonas)
ŠV. KRISTOFORO KAMERINIS ORKESTRAS
Dirigentas – DONATAS KATKUS

 

 

MILC inf.

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).