Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Netekome Jurgio Gaižausko
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-05-25

Netekome Jurgio Gaižausko [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Netekome žinomo kompozitoriaus, smuikininko, dirigento, kultūros ir meno veikėjo Jurgio Gaižausko. Kompozitorius mirė sekmadienį, savo namuose, eidamas 87-uosius metus.

 

Jurgis Gaižauskas gimė 1922 m. Karužalaukio kaime, Ukmergės apskrityje. Karo metais studijavo Kauno konservatorijoje. 1943 m. vokiečiams uždarius konservatoriją, apsigyveno Vienoje, griežė altu Austrijos radiofono simfoniniame orkestre

 

1945 metais grįžo į Lietuvą, baigė tuometinę Lietuvos valstybinę konservatoriją ir tapo diplomuotu smuikininku bei kompozitoriumi.  Jurgis Gaižauskas dėstė muzikos teoriją ir kompoziciją Vilniaus J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje, jo klasėje mokėsi daugelis žinomų kompozitorių: Antanas Rekašius, Povilas Dikčius, Mikalojus Novikas, Algimantas Raudonikis, Genovaitė Vanagaitė, Algirdas Martinaitis, Teisutis Makačinas, Galina Savinienė ir kt.

 

Jurgis Gaižauskas buvo visų respublikinių dainų švenčių, taip pat liaudies kapelų švenčių „Grok, Jurgeli“ Kaune, panašių renginių Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose nuolatinis dirigentas. Greta daugybės įvairių apdovanojimų Jurgis Gaižauskas buvo apdovanotas ir IV laipsnio Gedimino ordinu (1994), o kompozitoriaus kūrybinį kraitį sudaro per 1000 instrumentinių ir vokalinių įvairių žanrų kūrinių. Populiariausias ir mėgiamas mažųjų muzikos mylėtojų – opera vaikams „Buratinas“, sukurta ir pastatyta Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

 

Kompozitorius bus pašarvotas antradienį, Lietuvos kompozitorių sąjungos namuose, A. Mickevičiaus g. 29. Velionio lankymas – antradienį nuo 11.00 iki 21.00, trečiadienį – nuo 9.00 iki 13.00. Karstas išnešamas 13.00 val. Laidojimas – Antakalnio kapinėse.

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).