Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Lietuviškos premjeros akordeonui ir orkestrui
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-06-02

Lietuviškos premjeros akordeonui ir orkestrui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


XIV Pažaislio muzikos festivalis birželio 6 dieną, 17 val., Kauno filharmonijoje pristatys dvi lietuviškas premjeras akordeonui. Koncerto programoje, pavadintoje „Pažaislio festivalis atranda akordeoną“, skambės kompozitorių Anatolijaus Šenderovo ir Giedriaus Kuprevičiaus kūriniai šiam instrumentui ir orkestrui.

 

Anatolijaus Šenderovo Koncertas bajanui ir simfoniniam orkestrui „...ad Astra“ (2008) buvo sukurtas Deventerio akordeono festivalio (Olandija) užsakymu. Lietuvoje skambės nauja šio kūrinio versija akordeonui ir kameriniam orkestrui, o solo partiją gros pernai premjeriniam koncertui Olandijoje ją paruošęs norvegų virtuozas Geiras Draugsvollas (jam šis kūrinys ir dedikuotas). Anatolijus Šenderovas: „Išgirdus žodį „bajanas“, mūsų sąmonėje iš karto pradeda veikti asociatyvinis mąstymas. Kurdamas koncertą, visų pirma stengiausi atsiriboti nuo tų asociatyvinių klišių, kurios lydi jo tembrą“. Koncerte solisto monologą vietomis pertraukia orkestro replikos, iš kurių palaipsniui išauga priešiška jėga. Kūrinio pavadinime „...ad astra“ („...į žvaigždes“) kompozitorius sąmoningai praleido pirmąją sentencijos dalį – „per aspera“ („per kančias“) – idant nebūtų akcentuota kančia. Įvardyti tą priešišką jėgą kaip kančią reikštų suteikti kūriniui „libretą“ – pernelyg aiškią programinę kryptį.

 

Giedriaus Kuprevičiaus „Elegija Tėvynę palikusiems“ – tai nedidelė kompozicija akordeonui ir styginių orkestrui, kurios muzika autorius tikisi sujaudinti Tėvynę palikusiųjų sielas. Būtent dėl to jis rašė „pabrėžtinai gražią ir skaudžią“ muziką. Giedrius Kuprevičius: „Akordeonas man asocijavosi su užstale, už kurios daugelis emigrantų dar visai neseniai sėdėjo ir alų-midų gėrė. Dabar, kiek tenka su jais susitikti, regiu jų sujaudintose akyse ašaras, kai prakalbame apie Lietuvą. To siekiau ir rašydamas „Elegiją Tėvynę palikusiems.“

 

ATLIKĖJAI

 

Raimondas Sviackevičius (akordeonas)
Geir Draugsvoll (bajanas, Norvegija)

Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas)

Dirigentas Modestas Pitrėnas

 

 

 

Birželio 14 d., 17 val., Kauno filharmonijoje įvyks dar vienas Pažaislio muzikos festivalio koncertas, kuriame skambės lietuvių nūdienos muzika – šalia Josepho Haydno „Septynių paskutinių Jėzaus Kristaus žodžių“ bus atlikta monumentaliosios Broniaus Kutavičiaus kompozicijos „Epitaphium temporum pereunti“ („Epitafija praeinančiam laikui“) mišriam chorui ir simfoniniam orksetrui (1998) I ir IV dalys.

 

ATLIKĖJAI

 

Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas modestas pitrėnas)
Kauno valstybinis choras (vyr. dirigentas petras bingelis)
D
irigentas David Geringas (Vokietija)

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).