Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Giedriaus Kuprevičiaus „Karalienė Bona“ atvyksta į Vilnių
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-06-08

Giedriaus Kuprevičiaus „Karalienė Bona“ atvyksta į Vilnių [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Birželio 12 d., 18.30, Lietuvos rusų dramos teatre skambės Giedriaus Kuprevičiaus opera „Karalienė Bona“ (1999). Tai vienas iš Vilniaus operos festivalio renginių, ir vienintelis lietuviškas veikalas festivalio programoje.

 

Giedriaus Kuprevičiaus 3 veiksmų operos „Karalienė Bona“ premjera įvyko 2002 metais.
Kūrinio siužetas pasakoja apie istorinę Lietuvos praeitį, apie garsių ir stiprių asmenybių – Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Žygimanto Augusto, jo motinos karalienės Bonos ir jo pasirinktosios sužadėtinės Barboros Radvilaitės gyvenimo, meilės ir aistrų dramą, kurioje susipina tautos, kalbos, papročiai.

 

„Karalienės Bonos“ spektaklis Vilniaus operos festivalyje – savotiška premjera, nes specialiai šiam festivaliui Giedrius Kuprevičius parengė naują, papildytą operos redakciją. Iš naujo buvo parašytos „Bučinių arija“ Barborai – Ritai Preikšaitei ir arijozo „Liaukis, Augustai, raudot“ – Žygimantui – Vytautui Juozapaičiui, naujai suredaguoti instrumentiniai intarpai, suteikiantys kūriniui naujų spalvų.

 

„Man rūpėjo parodyti valdovo dramą ir savotiškai perspėti amžininkus, kad be inovacijų, europinio mąstymo ir politinės drąsos bei išmanymo neįmanoma sėkmingai tęsti tūkstantmetės Lietuvos istorijos. Man atrodo, kad mūsų opera Vilniuje rodoma labai laiku. Iš istorijos mokomasi mažiausiai, priešingu atveju žmonės nebekartotų tų klaidų, kurios visiems gerai žinomos,“ – sako Giedrius Kuprevičius.

 

Pagrindinės partijos atlikėja Sabina Martinaitytė už šį vaidmenį buvo įvertinta Kauno teatralų „Fortūnos” prizu ir Lietuvos Kultūros ministerijos premija. „Fortūnos” diplomais įvertinti operos režisierius Gintas Žilys ir dirigentas Virgilijus Visockis.

 

 

Spektaklio kūrybinė grupė

Režisierius Gintas Žilys
Dirigentas Virgilijus Visockis
Scenografijos dailininkas Adomas Jacovskis
Kostiumų dailininkė Aleksandra Jacovskytė
Choreografė Vesta Grabštaitė
Solistai: Sabina Martinaitytė, Vytautas Juozapaitis, Rita Preikšaitė, Kęstutis Alčauskis, Mindaugas Zimkus, Tomas Ladiga, Žanas Voronovas
Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestras

 

MILC inf.

 

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).