Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Europa didina paramą muzikos festivaliams ir pastebi Lietuvą
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-06-26

Europa didina paramą muzikos festivaliams ir pastebi Lietuvą


Daugelio Europos šalių žiniasklaida paskelbė informaciją apie didžiuosius Europos šiuolaikinės muzikos festivalius jungiančią asociaciją Réseau Varèse, kurią Europos Komisija atrinko kaip vieną iš devynių daugiamečių kultūros projektų, finansuojamų iš jos Kultūros programos.

 

Ši informacija gal ir nebūtų ypač svarbi ar aktuali, jei ne faktas, jog Europos Komisijos Kultūros programa asociacijai „Réseau Varèse” skyrė net du kartus didesnį finansavimą – 2,5 mln. eurų (apie 8,6 mln. litų), palyginti su praėjusiu 4 metų laikotarpiu, kai buvo skirta 1,2 mln. eurų parama. Be to, šis paskirtas finansavimas yra maksimali suma, kurią Europos Komisija gali skirti vienam kultūros projektui.

 

Ekonominės krizės akivaizdoje toks finansavimo didinimas reiškia, jog Europos Komisija ypač pozityviai įvertino asociacijos „Réseau Varèse” ir svarbiausių muzikos festivalių vykdomą veiklą bei itin reikšmingą indėlį į šiuolaikinės kultūros plėtrą. Tai taip pat reiškia, jog Europos Komisija nusprendė asociacijos „Réseau Varèse” muzikinę kūrybą skatinančią veiklą laikyti vienu iš Kultūros programos prioritetų ir, net esant finansiniam sunkmečiui, padėti plėsti šios veiklos apimtis.

 

„Réseau Varèse“ tinklas apima daugiau nei 20 narių iš 16 Europos valstybių. Tai patys reikšmingiausi šiuolaikinės muzikos festivaliai ir kitos pripažintos kultūrinės institucijos, vykdančios muzikinės kūrybos ir jos sklaidos projektus.


Nuo 2000 metų „Réseau Varèse“ pelnė trijų iš eilės Europos Komisijos Kultūros programų paramą (2000, 2003, 2006 m.) ir 2000-2009 metais finansavo 42 projektus: 16 muzikinio scenos meno projektų (operos, muzikinio teatro ir choreografiniai spektakliai) bei 26 koncertines programas (simfoninės, chorinės, kamerinės muzikos koncertai, rečitaliai). Šie 42 projektai pavirto 169 renginiais, kurie buvo parodyti Europoje daugiau kaip 360 kartų. Be to, per šį laikotarpį „Réseau Varèse” paramą pelnė net 53 kompozitoriai iš 20 šalių – šios programos rėmuose įvyko daugiau kaip 40 naujų kūrinių premjerų.

 

Asociacija „Réseau Varèse” yra žinoma ir Lietuvos muzikinei visuomenei – dar 2005 metais į ją buvo priimtas didžiausias Lietuvoje šiuolaikinės muzikos festivalis Gaida, įvertintas už profesionalią ir itin produktyvią veiklą organizuojant aukščiausio lygio šiuolaikinės muzikos projektus bei inicijuojant muzikinę kūrybą ir jos sklaidą.

 

Festivalio „Gaida“ vadovas Remigijus Merkelys 2009 metais išrinktas į šios asociacijos Tarybą ir tapo „Réseau Varèse“ viceprezidentu.

 

Asociacijos „Réseau Varèse“ prezidentas nuo 2002 metų yra Antoine Gindt – Paryžiaus teatro ir muzikos kompanijos „T&M“ direktorius.

 

„Vilniaus festivalių“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).