Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Euroradijo koncertuose – lietuvių autorių muzika
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-09-22

Euroradijo koncertuose – lietuvių autorių muzika [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugsėjo 26 – spalio 4 dienomis Lietuvos radijo programa „Klasika“ rengia Euroradijo transliacijų iš Vilniaus savaitę. Šių koncertų dėka Europos, JAV, Kanados, Australijos, Japonijos ir kitų pasaulio kraštų klausytojai Vilnių pažins kaip gilių kultūros tradicijų ir šiuolaikiškos raiškos miestą, amžių bėgyje suformavusį savo kultūrinio tapatumo pavidalus.

 

Šio projekto branduolys – 6 koncertai, atspindintys skirtingų epochų ir stilių muziką, kuri buvo ir yra kuriama bei atliekama Vilniuje. Pradedamajame ciklo koncerte Nacionalinėje filharmonijoje rugsėjo 26 dieną, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (dirig. Juozas Domarkas) atliks lietuvių kompozitorių kūrinius, dedikuotus Vilniui, apdainuojančius miesto grožį ir turtingą jo istoriją. Skambės Eduardo Balsio Simfonija-koncertas vargonams, bosinei gitarai ir orkestrui (1977), įkvėptas Vilniaus architektūrinių stilių įvairovės. Penkios kūrinio dalys (Preliudija, Pasakalija, Interludio, Toccata, Postludio) – tai aliuzija į sostinės gotiką, baroką bei moderniąją architektūrą, kas padiktavo ir muzikinę Simfonijos-koncerto dramaturgiją bei atlikėjų sudėtį.

 

Antrasis lietuviškas koncerto kūrinys – tai kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės „Tūkstančiai durų į pasaulį“ simfoniniam orkestrui (2009) pasaulinė premjera. Įkvėpimo šaltiniais autorei tapo literatūriniai bei istoriniai tekstai apie Vilnių, senoviniai miesto vaizdai iš XIX-XX amžių sandūros  fotografijų bei Vlado Drėmos knygoje „Dingęs Vilnius“ rasti žemėlapiai tų miesto vietų, kurių jau seniai nebeliko ar kurios neatpažįstamai pasikeitė. Kompozicija buvo sukurta Lietuvos nacionalinio radijo užsakymu, „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programos rėmuose.

 

Euroradijo koncertų ciklą spalio 4 dieną Nacionalinėje filharmonijoje užbaigs Onutės Narbutaitės oratorija „Centones mea urbi“ („Skiautinys mano miestui“; 1997), kurioje reflektuojama miesto istorinė, kultūrinė ir emocinė patirtis, išskleidžianti Vilnių kaip dvasinio gyvenimo formą.  

 

Detali koncertų ir transliacijų programa.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).