Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Eduardo Balsio atminimui – orkestrinės muzikos vakaras
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-11-30

Eduardo Balsio atminimui – orkestrinės muzikos vakaras [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gruodžio 5 d., 19.00 val., Nacionalinėje filharmonijoje – orkestro muzikos koncertas, skirtas kompozitoriaus Eduardo Balsio (1919–1984) 90-osioms gimimo metinėms. Šis kūrėjas – septintojo dešimtmečio lietuvių muzikos stilistinio lūžio lyderis, turėjęs didžiulės įtakos postalininiam lietuvių muzikos atsinaujinimo procesui ir ryžtingam žingsniui šiuolaikiškumo link. Koncerto programoje – vieni svarbiausių kompozitoriaus instrumentinių kūrinių, nužymėjusių reikšmingiausius posūkius ne tik Balsio kūrybinėje biografijoje, bet ir lietuvių nacionalinės muzikos istorijoje.  

 

Vieno talentingiausių  pokario kartos kompozitorių Eduardo Balsio kūrybos metai praėjo sovietų diktatūros laikotarpiu; nepaisant to, jo muzika išsiskyrė menine verte ir išliko įtaigi bei žavinti ekspresija. Tai labai stipri, savo išraiškos galia stulbinanti kūryba, turinti tvirtą dramaturginį pagrindą ir monolitinę formą. „Muzika – emocijų menas, todėl prioritetą reikėtų teikti būtent joms“, – ne kartą yra teigęs kompozitorius, kurio kūryboje organiškai susipina romantiniai ir ekspresionistiniai pradai.  

 

Kita vertus, Eduardas Balsys muziką kūrė remdamasis šimtmečius gyvuojančiomis tradicijomis ir klasikine logika. Paprastai jis priskiriamas nuosaikiųjų modernistų krypčiai, nors jo kūryboje regima ryški evoliucijos linija: nuo klasicistinės struktūros iki dodekafonine technika pagrįstos ekspresionistinės operos. Šio koncerto programoje skambės trečiojo autoriaus kūrybos periodo (nuo 1965 m.) viršūnės: „Dramatinės freskos“ smuikui, fortepijonui ir orkestrui bei „Jūros atspindžiai“ styginių orkestrui. Koncertą pradės antrojo, sankirtų laikotarpio (1958–1965 m.), kūrinys – siuita iš baleto „Eglė žalčių karalienė“. 

 

Kompozitorius aktyviai ir atidžiai bendradarbiavo su keletu reikšmingiausių to meto atlikimo meno veikėjų, kurie perprato ir mėgo galingą Eduardo Balsio muziką: smuikininku Aleksandru Livontu, pianiste Olga Šteinbergaite, Jurgiu Fledžinsku ir Lietuvos kvartetu, vėliau smuikininku Raimundu Katiliumi, vargonininku Leopoldu Digriu, dirigentu Juozu Domarku ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Pastarasis dirigentas ir keletas Eduardą Balsį menančių orkestrantų gruodžio 5 d. interpretuos autoriaus muziką. „Dramatines freskas“ kartu su orkestru atliks Balsių šeimos muzikavimo tradicijas perėmusi pianistė, tarptautinių konkursų Kanadoje, Rumunijoje, Švedijoje, Lietuvoje laureatė, Balsio anūkė Indrė Baikštytė ir jos duetų kolegė, tarptautinių konkursų Vokietijoje, Jugoslavijoje, Švedijoje ir Lietuvoje laureatė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė. Įžangą apie Balsio asmenybę ir kūrybą koncerte tars muzikologas Viktoras Gerulaitis. 

 

Programa

EDUARDAS BALSYS (1919–1984)

Siuita iš baleto „Eglė žalčių karalienė“

„Jūros atspindžiai“ styginių orkestrui

„Dramatinės freskos“ smuikui, fortepijonui ir orkestrui 

 

Atlikėjai

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS

Solistės:

RŪTA LIPINAITYTĖ (smuikas)

INDRĖ BAIKŠTYTĖ (fortepijonas)

Dirigentas JUOZAS DOMARKAS

 

Dalyvauja muzikologas VIKTORAS GERULAITIS

 

LNF, MILC inf.

 

 

 

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).