Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Koncertas Tarptautinei muzikos dienai
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-09-29

Koncertas Tarptautinei muzikos dienai [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Švęsdama Tarptautinę muzikos dieną, Lietuvos kompozitorių sąjunga kviečia į koncertą, skirtą šiai progai.

 

Rugsėjo 30 d., 18 val., Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4), skambės programa, kurios akcentas - užmirštų Lietuvos kūrėjų muzika. Kompozitorių Jono Lechavičiaus (1908-1978) ir išeivio Jono Švedo (1927-1981) palikimas iki šiol vis dar žinomas labai fragmentiškai, prisimenamas tik artėjant jubiliejinėms datoms. Ir mūsų dienomis kol kas skamba tik kamerinė šių autorių muzika, nors, pavyzdžiui, Lechavičius garsėjo kaip itin sumanus ir vienas geriausių Lietuvoje orkestruotės meistrų, savo kūrybos sąraše turįs 5 simfonijas, koncerto, simfoninės poemos žanro kompozicijų. Jo kūryba apibrėžiama kaip ekspresionistinė, vagneriško skambesio, ryškių kontrastų. Koncerte skambės du Jono Lechavičiaus opusai, jau buvę atlikti pastaraisiais metais, minint 100-ąsias kūrėjo gimimo metines.

 

Jono Švedo kūrybinė veikla Lietuvoje nutrūko dar nė neįsibėgėjusi, mat po karo jis emigravo į Vokietiją, vėliau - į JAV, kur gyveno iki mirties. Tai neoklasikinio braižo autorius, palikęs apie 40 solo ir choro dainų, keliasdešimt instrumentinės kamerinės (daugiausia - fortepijonui) muzikos opusų. Pirmą kartą Lietuvoje bus atlikta jo Sonata smuikui ir fortepijonui Nr. 1, kurios naują redakciją pateiks smuikininkė Ingrida Armonaitė.

 

 

PROGRAMA
Jonas Lechavičius. Sonata violončelei ir fortepijonui
Jonas Lechavičius. Vokalinis ciklas „Didmiesčio poema" (ž. L. Skabeikos)
Jonas Švedas. Sonata smuikui ir fortepijonui Nr.1
Jonas Švedas. Pjesės fortepijonui „Du muzikiniai skičai", „Sonate Breve"

Algimanto Mackaus, Jono Aisčio ir Henriko Nagio eiles skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis.

 

ATLIKĖJAI
Rimantas Armonas (violončelė)
Irena Uss (fortepijonas)
Giedrius Prunskus (baritonas)
Lina Krėpštaitė (fortepijonas)
Ingrida Armonaitė (smuikas)
Rita Preikšaitė (mecosopranas)
Indrė Baikštytė (fortepijonas)
Andrius Vasiliauskas (fortepijonas) 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).