Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Lietuviškas repertuaras smuikui solo – naujoje natų rinktinėje
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-10-14

Lietuviškas repertuaras smuikui solo – naujoje natų rinktinėje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Neseniai pristatęs natų rinktinę altui solo, Muzikos informacijos ir leidybos centras išleido dar vieną rinkinį iš „Lietuvių muzikos antologijų“ serijos – „Silhouette“ smuikui solo. Į leidinį jo redaktorė ir sudarytoja smuikininkė Rusnė Mataitytė atrinko septynis lietuvių kompozitorių kūrinius, sukurtus per pastaruosius tris dešimtmečius. Visi jie  yra jau ne kartą skambėję įvairiuose konkursuose bei koncertuose, kai kurie yra įrašyti ir į kompaktines plokšteles.

 

Jono Tamulionio Sonata (1985) buvo redaguota remiantis maestro Raimundo Katiliaus pastabomis – jis buvo šio sudėtingo kūrinio įkvėpėjas ir pirmasis atlikėjas. Kompozitoriaus nuomone, Sonatos dalys gali būti atliekamos ir atskirai. Osvaldo Balakausko valsai – tai jo Koncerto obojui, klavesinui ir kameriniam orkestrui pirmosios ir trečiosios dalių versija smuikui solo (ją 1997 metais parengė pats kompozitorius). Jeronimo Kačinsko Introdukcija ir tokata – ekspresyvi ir virtuoziška miniatiūra, kurią, paskatintas klausytojų bei atlikėjų dėmesio, kompozitorius sukūrė 1977 metais, gyvendamas Bostone. Ją lietuvių smuikininkai atrado tik pastaraisiais metais, Kačinsko kūrybai pagaliau grįžus į Lietuvą. Anatolijaus Šenderovo „Cantus in memoriam of Jascha Heifetz“ (2001), Vytauto Barkausko „Siluetas“ (2004, Petro Kuncos redakcija) bei Felikso Bajoro „Threshold“ (2008) parašyti Jaschos Heifetzo tarptautinio smuikininkų konkurso užsakymu ir jau yra pamėgti jaunųjų atlikėjų. Tuo tarpu nuosaikios muzikinės kalbos Jurgio Juozapaičio „Quasi improvvisazione“ (2006) buvo sukurta festivaliui „Vasara su Čiurlioniu“. Šis kūrinys turi ir lygiavertę versiją altui solo.

 

Visos šios kompozicijos – ekspresyvios, virtuoziškos, galinčios papuošti kiekvieno smuikininko koncertinę programą, o tuo pat metu ir puikiai tinkančios paįvairinti pedagoginį repertuarą.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).