Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Senoji estrada > Monografija Broniui Kutavičiui
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2008-12-23

Monografija Broniui Kutavičiui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


„Mane jaudina tik praeinantis laikas. Man įdomu viskas, kas buvo. Ateinantis laikas visai nedomina. Jis šaltas, neaiškus, nejaukus (...). Mane įkvepia praeities įvykiuose slypinti paslaptis. Tai yra mano kūrybinis kredo.“

 

Tokiais Broniaus Kutavičiaus žodžiais atsiveria naujausia knyga – „Broniaus Kutavičiaus muzika. Praeinantis laikas“skirta šiam kompozitoriui, jo gyvenimui ir kūrybai. Pasirodžiusi šiais, 2008-aisiais, praėjus lygiai dešimtmečiui nuo pirmosios Kutavičiaus monografijos (kurios  autorė – Raminta Lampsatis), šioji knyga pratęsė ir įprasmino muzikologės Ingos Jasinskaitės-Jankauskienės susidomėjimą kompozitoriaus asmenybe ir papildė 2001 metais pasirodžiusią jos knygą „Pagoniškasis avangardizmas“. Taigi, naujasis leidinys – tai jau trečias svarus egzempliorius į Kutavičiui dedikuotų knygų lentyną.                  

 

Knygą sudaro krūvon Ingos Jasinskaitės-Jankauskienės surinkti tekstai, kurių autoriai – Lietuvos ir užsienio muzikologai, kompozitoriaus kolegos, mokiniai, bičiuliai. Joje galima rasti ne tik rimtus teorinius kūrybos tyrinėjimus, bet ir gyvus prisiminimus, pokalbius, pluoštą senesnių bei naujesnių fotografijų, ir net kompozitoriaus bajoriškųjų protėvių giminės herbą su genealoginiu medžiu.

 

Rinktinę pradeda poros dešimčių puslapių skyrius su Kutavičiaus pasakojimu apie savo giminę, kūrybos kelią, susitikimus su iškiliais mūsų ir pasaulio kultūros atstovais, gyvenimišką patirtį. Tolesni knygos tekstai grupuojami pagal jų pobūdį. Skyriuje „Bendrieji klausimai“ aptariama kompozitoriaus muzikos stilistika, analizuojamas jos būvis lietuvių kultūros ir pasaulio muzikos kontekste – čia publikuojami Viktorijos Daujotytės, Matthieu Guillot, Vitos Gruodytės, Lino Paulauskio, Vytauto Landsbergio, Martino Andersono, Marcelijaus Martinaičio, Andrzejaus Chłopeckio, Rimanto Astrausko ir Osvaldo Balakausko straipsniai. Teorinėje knygos dalyje pateikiami analitiniai bei teoriniai Jūratės Landsbergytės, Juditos Žukienės, Donato Katkaus, Austės Nakienės, Daivos Račiūnaitės-Vyčinienės, Gražinos Daunoravičienės, Ryčio Mažulio, Ingos Jasinskaitės-Jankauskienės, Šarūno Nako ir Helmuto Šabasevičiaus tekstai.

 

Pokalbių ir atsiliepimų skyriuje apie bendradarbiavimą ir bendravimą su Broniumi Kutavičiumi pasakoja jo kolegos, mokiniai – Rūta Gaidamavičiūtė, Evaldas Vyčinas, Sigutė ir Romas Gražiniai, Raminta Lampsatytė, Sigitas Geda, Giedrius Puskunigis, Feliksas Bajoras ir Algirdas Martinaitis.

 

Ir, galiausiai, rinktinę užbaigia Priedų skiltis, kurioje – svarbiausios kompozitoriaus  gyvenimo ir muzikinės veiklos datos, kūrinių, literatūros, natų ir garso įrašų sąrašai.

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).