Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Senoji estrada > Juozo Gruodžio baletas „Jūratė ir Kastytis“ skambės Filharmonijoje
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-01-11

Juozo Gruodžio baletas „Jūratė ir Kastytis“ skambės Filharmonijoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Sausio 20 d., 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje
įvyks lietuvių muzikos klasiko Juozo Gruodžio 125-osioms gimimo metinėms skirtas simfoninės muzikos koncertas, kurio metu skambės baleto „Jūratė ir Kastytis“ (1933) muzika. Nors šis Gruodžio veikalas Lietuvoje jau buvo statytas kelis kartus, tačiau visuomet – su muzikinės medžiagos papildymais ir perdirbimais; neretai koncertų scenose skamba ir baleto simfoninės siuitos, parengtos paties autoriaus 1936 metais. Šio koncerto metu išgirsime autentišką baleto versiją – tokią, kokia ji įamžinta Gruodžio baleto partitūros rankraštyje.

 

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, jubiliejiniam koncertui parengė ir Juozo Gruodžio simfoninę poemą „Gyvenimo šokis“. Šis kūrinys, sukurtas netrukus po konservatorijos baigimo 1928-ųjų vasarą, pirmą kartą buvo atliktas 1929 metais, lietuvių kompozitorių simfoniniame koncerte, diriguojant pačiam autoriui. Klausytojų ir muzikos kritikų palankiai sutikta kompozicija ir vėliau ne kartą skambėjo koncertuose. Be to, ši simfoninė poema buvo naudojama kaip antrakto muzika balete „Jūratė ir Kastytis“.

 

Juozo Gruodžio kūriniai nuskambės kompozitoriaus amžininkų – rusų klasiko Aleksandro Glazunovo bei rumuno George’o Enescu – muzikos kontekste.

 

 

PROGRAMA

 

I dalis

Juozas Gruodis

Muzika baletui „Jūratė ir Kastytis“ (1933)

Simfoninė poema „Gyvenimo šokis“ (1928)

 

II dalis

Aleksandras Glazunovas. Koncertas smuikui ir orkestrui a-moll, op.82 (1904)

George Enescu. „Rumuniška rapsodija“ (1902)

 

 

ATLIKĖJAI

 

Ingrida Armonaitė – smuikas

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras

Dirig. Robertas Šervenikas

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).