Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Senoji estrada > „Kaskadų“ trio CD – lietuviškos muzikos įvairovė
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-02-05

„Kaskadų“ trio CD – lietuviškos muzikos įvairovė [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Fortepijoninio trio „Kaskados“ diskografija pasipildė nauja Muzikos informacijos ir leidybos centro išleista kompaktine plokštele, skirta ansamblio atliekamai šiuolaikinei lietuvių muzikai. Trio nariai – smuikininkė Rusnė Mataitytė, violončelininkas Edmundas Kulikauskas ir pianistė Albina Šikšniūtė – Piotro Čaikovskio konservatorijos Maskvoje absolventai, tarptautiniu mastu pripažinti romantinės muzikos interpretatoriai. Lietuvoje jie nuo pat 1997 metų, kuomet susibūrė į trio, siejami ir su nacionalinės šiuolaikinės muzikos propaguotojų vaidmeniu. Į koncertines programas nuolat įtraukdami lietuvių autorių kompozicijas, netrukus jie tapo ir naujų šio žanro kūrinių iniciatoriais. Taip per dešimtmetį „Kaskadų“ repertuare susikaupė nemenkas pluoštas muzikos, kurios tik nedidelė dalis pateko į daugiau nei valandos trukmės naująjį leidinį.

 

„Kaskadų“ plokštelė įkūnija geriausias trio savybes, kurios anot muzikologo Edmundo Gedgaudo – tai kerintis smuiko tonas, subtili violončelė ir optimistinis fortepijono virtuoziškumas.

 

Visi septyni plokštelėje įrašyti kūriniai, nors yra sukurti skirtingų autorių, turi ir šį tą bendro. Tai būtų galima įvardinti kaip klausytojui lengvai suvokiamą muzikinę kalbą, kurios emocinis laukas ir numanomas literatūrinis siužetas užkoduotas jau kūrinių pavadinimuose. Vieni įkvėpti išgalvotų istorijų (kaip kad Vidmanto Bartulio „Trečiasis greitasis, arba Glinkos ir Nemirovičiaus Dančenkos kelionė traukiniu iš Sankt Peterburgo į Maskvą“) ar biblinių pasakojimų (kaip Algirdo Martinaičio „Emmaus“), kiti – talpių poezijos eilučių (Loretos Narvilaitės „Kai liepto nebus pereisiu upę“), išraiškingų Stasio Eidrigevičiaus piešinių (Broniaus Kutavičiaus „8 Stasio miniatiūros“), impresionistiškai pagaulios atmosferos (Jurgio Juozapaičio „Mėnulio šviesa“) ar sakralių išgyvenimų (Felikso Bajoro „Momenti Sacri“, Anatolijaus Šenderovo „Giesmė ir Šokis“), visi šie opusai kuria emocionaliai paveikų skambesį.

 

Šis leidinys priklauso Muzikos informacijos ir leidybos centro leidžiamai kompaktinių plokštelių serijai „Šiuolaikinė kompozicija“, kurios akcentas - žymūs Lietuvos atlikėjai, interpretuojantys šiuolaikinę lietuvių muziką. 2006 metais po šios serijos ženklu buvo išleistas Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų fortepijoninio dueto albumas.

 

Kompaktinę plokštelę galima įsigyti Vilniuje, Natų knygyne (Tilto g. 33 a) arba Muzikos informacijos ir leidybos centre (A. Mickevičiaus g. 29).

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).