Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Senoji estrada > „Ne vien apie baletą“ – nauja Audronės Žiūraitytės knyga
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-05-28

„Ne vien apie baletą“ – nauja Audronės Žiūraitytės knyga [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Muzikologė Audronė Žiūraitytė netrukus pristatys savo naujausią, ką tik pasirodžiusią knygą „Ne vien apie baletą“ („Krantai“ / LMTA, 2009). Tai recenzijų ir straipsnių rinkinys apie muzikinį teatrą, baleto, šokio, choreografijos meną, jo ugdymo, vertinimo klausimus, aprėpiantis trisdešimt dvejų metų laikotarpį nuo 1977 iki 2009.

 

Šį rinkinį skatino parengti palyginti negausus specialiai baletui, šokio menui skirtas publikacijų skaičius, kita vertus, paskutiniu metu jam parodytas didesnis dėmesys. Kompaktiška autorinio rinkinio forma tikimasi paįvairinti bendrą „rašančiųjų apie baletą“, t. y. baleto kritikos kontekstą, iš dalies papildyti ir teorinius darbus, analitinius straipsnius apie lietuvių baleto muziką įvairiuose rinkiniuose, žurnaluose, Lietuvos muzikos istorijai skirtuose tomuose.

 

Į pirmąjį skyrių „Lietuviško baleto ir „rašymo apie muziką“ rūpesčiai“ įtraukta ir keletas kitų su muzikiniu teatru, meninės konjunktūros, dirigavimo specifikos, kai kuriomis muzikologinėmis problemomis susijusių publikacijų. Vietoj įžangos spausdinamas straipsnis  „Muzikos praktika ir kritika“, kurio išplėsta versija anglų kalba pateikiama tarsi įvadas į užsienio kalbomis spausdinamą knygos skyrių. Tarp premjerų aptariami ne vien baletai (iš čia ir knygos pavadinimas), bet ir operetės, miuziklai, oratorijos, pasijos, į „Premjerų“ skyrių patenka ir muzikinių TV filmų recenzijos

 

Kitų skyrių turinį sudaro Lietuvoje ir svetur matytų užsienio trupių pasirodymai (trečiasis – „Užsienio trupės“). Atskiros ketvirtojo skyriaus („Keli Lietuvos choreografai“) padalos skirtos produktyviausių Lietuvos choreografų – Jurijaus Smorigino ir Anželikos Cholinos – kūrybai bei režisieriaus Jono Vaitkaus muzikinių veikalų interpretacijai. Kai kurie didesnės apimties choreografų darbai, tapę LNOBT repertuariniais spektakliais įtraukti į „Premjerų“ skyrių, kiti, tarp kurių – kūrybos vakarai, „Vilniaus baleto“, ACH teatro premjeros, patenka į monografines rinkinio padalas. Apie moderniojo šokio paieškas rašoma penktame skyriuje – „Naujasis Baltijos šokis“.

 

Knygos gale („Vietoj pabaigos: Lietuvių baletas – muzikos žanras ar vizualus menas“) pateikiami lietuvių baleto kelio apibendrinimai, jo raidos tendencijos.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).