Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Senoji estrada > Vykinto Baltako premjera skambės „Musica Viva“ festivalyje Miunchene
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-09-22

Vykinto Baltako premjera skambės „Musica Viva“ festivalyje Miunchene [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugsėjo 24 d., „Musica Viva“ festivalyje Miunchene, Bavarijos radijo simfoninis orkestras, diriguojamas Lucaso Viso, atliks kompozitoriaus Vykinto Baltako kūrinio „Scoria“ premjerą. Šis sudėtingas 20 minučių trukmės opusas buvo rašomas beveik 10 metų, tad jo atlikimas – išties reikšmingas įvykis kompozitoriaus biografijoje. Pasak Vykinto Baltako, jis jau seniai norėjo parašyti nelinearią kompoziciją, nors tai gana sudėtinga – įvykiai visuomet suvokiami laike ir erdvėje. „Aš mėginau galvoti apie GARSĄ, įsivaizduojamą kūrinio garsą – sodrų, rezonuojantį, vibruojantį ir nuolat atskleidžiantį skirtingus savo paties aspektus. (...); tai kūrinys, kuris keičia girdėjimo ir klausymo suvokimą.“

 

Lotynų kalbos žodis scoria reiškia korėtą vulkaninės kilmės uolieną, susidarančią vėstant išsiveržusiai lavai ir pelenams; šiame procese išsiskiriančios dujos, uolienose išgraužia daug tuščių ertmių. Ir nors šis vaizdinys turi daug bendro su pačia muzika, tačiau jokiu būdu tai nėra tiesmuka iliustracija – pavadinimas atsirado tik vėliau, užbaigus kompoziciją.

 

Koncertas, kuriame skambės lietuvių autoriaus premjera, bus transliuojamas tiesioginiame BR-Klassik radijo eteryje, 21 val. Lietuvos laiku, o su kūrinio partitūra galima susipažinti čia.

 

Dar vienos Vykinto Baltako premjeros laukiama spalio 24 d., Belgijoje, Liovene (Leuven) vyksiančiame naujosios muzikos festivalyje „Transit Festival“. Naująjį kūrinį „Redditio“ atliks „Champ d’Action“ ansamblis, diriguojamas paties kompozitoriaus.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).