Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Paskelbti 2009 m. kompozicijos konkursų laureatai
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-10-01

Paskelbti 2009 m. kompozicijos konkursų laureatai [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Spalio 1 d. Vilniaus Rotušėje įvykusioje Tarptautinei muzikos dienai skirtoje iškilmėje buvo paskelbti dviejų 2009 m. vykusių muzikos kompozicijos konkursų prizų laimėtojai.

 

Vienas iš jų – Chorinių kūrinių konkursas, kurį tradiciškai organizuoja Lietuvių liaudies kultūros centras ir šiemet jam talkinusi Lietuvos kompozitorių sąjunga. Iš konkursui pateiktų arti šimto kompozicijų jungtinė muzikologų, kompozitorių ir chorvedžių komisija atrinko penkiolika, kurios buvo apdovanotos organizatorių įsteigtomis premijomis ir papildomais prizais dviejose kategorijose.

 

B kategorijos (paprastesnės muzikos kalbos kūriniai, tinkami mėgėjų, jaunimo ir vaikų chorams) papildomi prizai buvo įteikti Algimantui Bražinskui už „Jūros baladę“, Sonatai Tamašauskaitei už „Juodulio svajones“ ir Raimundui Martinkėnui už „Lietuvos vardą“. Trečiąją pagrindinę premiją laimėjo Ramintos Šerkšnytės „Lopšinė“, antrąją – Sonatos Tamašauskaitės „Taukšt taukšt – nykštukai“, pirmąją – Gedimino Kalino „Ave Maria“.

 

A kategorijoje (sudėtingesnės, labiau išplėtotos kompozicijos, skirtos pajėgesniems chorams) net tris papildomus prizus surinko Giedrius Svilainis (už „Amor omnia vincit“, „Išjojo, jojo sodauto“ ir „Sodai, sodai, leliumoi“). Papildomi prizai taip pat atiteko Daliai Kairaitytei už kūrinį „Alau aluti“ bei Vytautui V. Barkauskui už dainą „Senos gatvės“. Trečiąją pagrindinę premiją šioje kategorijoje pasidalijo Mindaugas Urbaitis už „Tris liturginius chorus“ ir Jurgita Mieželytė už „Stanzas of the Soul“. Antrąją premiją laimėjo Donato Zakaro „The Rain Has Held Back“, o pirmąją – Vaclovo Augustino „Tykus tykus“.

 

Šio konkurso premijuotuosius kūrinius renginyje atliko LRT vaikų choras (vadovė Regina Maleckaitė) bei kamerinis choras „Brevis“ (vadovas Gintautas Venislovas); jiems talkino styginių kvartetas „Chordos“.

 

Tai pat buvo paskelbti kito konkurso – nuo 2001 m. Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamų Geriausių metų kūrinių rinkimų – laureatai. Iš 64 įvairių žanrų kūrinių, kurių premjeros įvyko 2009 metais, muzikologų ir atlikėjų komisija išrinko laimėtojus šešiose kategorijose. Sceninių kūrinių kategorijos laimėtoju tapo Bronius Kutavičius už muziką nebyliam Carlo Theodoro Dreyerio filmui „Žanos d’Ark aistra“. Geriausiu simfoniniu kūriniu pripažintas Žibuoklės Martinaitytės „Tūkstančiai durų į pasaulį“, geriausiu kameriniu kūriniu – Justės Janulytės „Naktų ilgėjimas“. Vokalinės muzikos kategorijoje nugalėjo Ramūno Motiekaičio „Symphonie de Septembre“, o prizas už geriausią elektroakustinę kompoziciją atiteko Artūrui Bumšteinui už „Penkias dainas“. Taip pat buvo renkamas geriausias kūrinys jaunųjų kompozitorių kategorijoje, šio prizo laimėtoja – Rūta Vitkauskaitė su „Daina apie medį, upę, jūrą ir žemę“.

 

Geriausių metų kūrinių prizų steigėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga bei Lietuvos muzikos informacijos ir leidybos centras (jaunojo kompozitoriaus prizo).

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).