Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Loretos Narvilaitės muzika autorinėje kompaktinėje plokštelėje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-01-14

Loretos Narvilaitės muzika autorinėje kompaktinėje plokštelėje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


2010 m. pabaigoje išleista pirmoji kompozitorės Loretos Narvilaitės autorinė kompaktinė plokštelė. Tiesa, atskiri kompozitorės kūriniai jau įrašyti į daugiau nei 10 CD. Šįkart iš jų sudarytas dvigubas autorinis albumas „Šauksmas-šviesa“, kurį išleido VšĮ „Scenos ir estetikos mokykla“. Leidybą parėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas bei dizaino ir leidybos UAB „Kopa“.

 

Pasak muzikologės Austės Nakienės, „Loreta Narvilaitė yra viena iš pačių kūrybingiausių Lietuvos moterų kompozitorių, iš tų, kurios neužsisklendė „trapios lyrikos“ pasaulyje, o išsiveržė iš jo ir rašo ekspresyvius kūrinius. Ji sugeba labai greitai reikšti mintis, todėl kiekvienais metais įgyvendina daug kūrybinių sumanymų.“

 

Kompaktinė plokštelė pavadinta pagal kūrinį „Šauksmas-šviesa“, kurio premjera 2000 metų „Gaidos“ festivalyje atkreipė muzikos kritikų ir klausytojų dėmesį į klaipėdietės autorės kūrybą. Šiuo metu kompozitorės darbai pradeda įgauti kūrybinės brandos žymę, jie nuolat atliekami muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

 

Loreta Narvilaitė: „Kodėl esu kompozitorė? Poreikis kurti slypi asmenybės viduje, ir negaliu nepaisyti savo šauksmo. Todėl rašau muziką ir taip išreiškiu save, taip gimsta gyvenimo ir kūrybos pilnatvė. Mano kūryboje daug emocijų, asmeninio išsisakymo, bet ji pozityvi ir gana energinga. Savo sukurtais garsais siekiu bendrauti su pasauliu – jie tai perteikia tiksliau nei žodžiai.“

 

Plokštelėje įrašyti sėkmingiausi kompozitorės kameriniai kūriniai, rodantys jos profesinę kompetenciją ir stiliaus variacijas: nuo emocionalaus, energingo „Šauksmas-šviesa“ iki neoromantiško monologo „Tavo blakstienos paliečia mano prisiminimų lūpas“, nuo „skambančios matematikos“ opuso „Convariationi“, tapybiškų, meditatyvių „Liūdesio sodų“ iki intensyvaus, koncertiško „Visby Bike“. Visi kūriniai jau buvo atlikti koncertuose ir sulaukė gerų vertinimų.

 

Dvigubas albumas yra konceptualiai ir išradingai sumanytas. Aštuoni kūriniai skamba audio CD, o du kūriniai („Šauksmas-šviesa“, „Liūdesio sodai“) publikuojami ir DVD formatu. Vaizdo projekcijas jiems sukūrė dailininkai Džiugas Katinas ir Grėtė Krivickaitė, suteikdami Loretos muzikai daugiau prasmių. Titulinis kūrinys „Šauksmas-šviesa“ įrašytas dviejomis skirtingomis versijomis: originalia, skirta dviem trimitams ir dviem fortepijonams, ir nauja – dviem fortepijonams ir elektronikai (elektroninė dalis Gedimino Zujaus). Minimalistinį, bet ekspresyvų albumo dizainą sukūrė Ernestas Šimkūnas.

 

Plokštelėje skambančią Loretos Narvilaitės muziką interpretuoja puikūs šiuolaikinės muzikos atlikėjai: Jūratė Kundraitė, Petras Geniušas, Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai (fortepijonai), Algirdas Januševičius, Saulius Žvirblis (trimitai), Julius Geniušas (dirigentas), Robertas Beinaris (obojus), Julius Černius (klarnetas), Ieva Sipaitytė (smuikas), Robertas Bliškevičius (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), Mike Svoboda (trombonas), Saulius Astrauskas (mušamieji), fortepijoninis trio „Kaskados“, „Vilnius Brass“ kvintetas, ansamblis „Giunter Percussion“.

Austė Nakienė leidinio buklete rašo: „Turbūt vienas svarbiausių Loretos Narvilaitės kūrybos simbolių yra miestas: sudėtinga struktūra, kurioje daugybė žmonių gyvena savo gyvenimus, koncentruota erdvė, kurioje kasdien gimsta naujos idėjos. Klaipėda, kurioje gyvena kompozitorė, nuolat keičia ją, o ji keičia savo miestą. Nuolatinė kompozitorės būsena – veiksmas, nerimas ir noras aplenkti laiką, padaryti daugiau nei įmanoma. Tad ir nuotaika, į kurią panirsite klausydamiesi jos muzikos, nebus melancholija – jūs pajusite trykštančią garsų energiją!“

 

LMILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).