Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > LKS 70-mečiui – lietuvių muzikos koncertų ciklas
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-02-22

LKS 70-mečiui – lietuvių muzikos koncertų ciklas [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Vasario 23–25 dienomis, Marijampolėje, Kaune
ir Vilniuje, Lietuvos kompozitorių sąjunga pradės savo 70-mečio jubiliejui skirtą penkių koncertų ciklą, kurį atvers chorinės muzikos programa „Skliautai“. Per visus 2011 metus išsidėstę koncertai kvies į kamerinės, elektroninės bei estradinės muzikos vakarus, vainikuotus spalio 1-ąją, Muzikos dienos proga nuskambėsiančia lietuvių simfoninės muzikos programa „Laikas“. Kiekviename iš šių koncertų klausytojų lauks ir bent viena premjera.

 

Pirmojo koncerto esmė – lietuviška dvasia, galbūt net senosios lietuvių kultūros atspindžiai, perteikiami naujomis kompozicinėmis priemonėmis. Programos užuomazgomis galima būtų laikyti prieš metus JAV įvykusius renginius, skirtus Lietuvos tūkstantmečio minėjimui ir Čikagos meno ansamblio „Dainava“ choro jubiliejui. Juose pirmą kartą nuskambėjo Nijolės Sinkevičiūtės kompozicijos „Švilpynė“ bei „Lietuviška siuita“, kurias atliko birbynininkas Darius Klišys, Sonatos ir Roko Zubovų fortepijoninis duetas, o chorui dirigavo Darius Polikaitis. Būtent šie ano renginio atlikėjai ir kūriniai tapo „Skliautų“ programos atspirties tašku.

 

Abu minėti Nijolės Sinkevičiūtės kūriniai, sukurti 2009 metais, Lietuvoje skambės pirmą kartą.  „Švilpynė“ sukurta kaip savitos akustikos birbynės ir mišraus choro duetas. Tai trijų dalių fantazija pagal Kazio Bradūno eilėraštį. Tuo tarpu „Lietuviška siuita“ – penkių dalių kompozicija dviem fortepijonams ir mišriam chorui, kurios teksto pagrindas – lietuvių liaudies garsažodžiai. Tai spalvinga ir pakili muzika, pagerbianti lietuviško folkloro prasmę ir grožį.


Dar viena premjera – specialiai šiam koncertui sukurta Donato Zakaro kompozicija Putinas naktyje“, skirta mišriam chorui, dviem fortepijonams ir birbynei (2011). Kompozitorius kūrinyje panaudojo tekstus iš įvairių V. M. Putino eilėraščių, kuriuose dominuoja intymi, subtili estetika, kontempliatyvi nuotaika. Neįprasto tembrinio ansamblio ašimi galėtų būti laikoma birbynė, kuriai, anot autoriaus, šiame kūrinyje skiriamas „širdies vaidmuo“. Į paties instrumento galimybes stengtasi pasižiūrėti atsisakius stereotipiškai birbynei priskiriamų „vaidmenų“, išnaudojant ją kur kas plačiau bei lanksčiau, nei įprasta. Tuo tarpu harmoninė faktūra, kaip kad ir būdinga Donato Zakaro kūrybai, pasižymi tonaliu skaidrumu. Nepaisant tam tikrų vokalinės technikos niuansų (naudojamo mormorando, heterofoninio mirgėjimo ir pan.), skambesio tyrumas bei aiškumas yra tie orientyrai, į kuriuos kompozitorius ir koncentruojasi. 

 

 

PROGRAMA

Vasario 23 d., 18 val., Marijampolės kolegijos, Edukologijos ir socialinio darbo fakulteto salėje

Vasario 24 d., 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje

Vasario 25 d., 18 val., Vilniaus rotušėje

 

Bronius Kutavičius. „Gervių šokiai“ klarnetui ir dviem fortepijonams (1989; klarneto partiją atl. birbynė)

Konstancija Brundzaitė. Ištraukos iš ciklo mišriam chorui „Septynios mįslės iš lietuvių tautosakos“ (1969)

Nijolė Sinkevičiūtė. „Švilpynė“ birbynei ir mišriam chorui (2009; premjera Lietuvoje)

„Lietuviška siuita“ chorui ir dviem fortepijonams (2009; premjera Lietuvoje)

Zita Bružaitė. „Baltoji impresija“ smuikui ir mišriam chorui (2002; smuiko partiją atl. birbynė)

Donatas Zakaras. „Putinas naktyje“ mišriam chorui, dviem fortepijonams ir birbynei (2011; pasaulinė premjera)

 

 

ATLIKĖJAI

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mišrus choras (meno vad. ir dirig. Romualdas Gražinis, chormeisterė Gitana Trimirkaitė)

Kamerinis choras „Aidija" (meno vad. ir dirig. Romualdas Gražinis)

Sonata Deveikytė-Zubovienė ir Rokas Zubovas (fortepijonai)

Darius Klišys (birbynė)

Čikagos lietuvių meno ansamblio „Dainava" meno vadovas ir dirigentas Darius Polikaitis

 

Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra.
Partneriai: VšĮ „Impetus musicus", Marijampolės kolegija, Marijampolės muzikos mokykla, Kauno valstybinė filharmonija, Vilniaus rotušė.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).