Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Jubiliejiniame Vytauto Barkausko koncerte – VII simfonijos premjera
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-03-15

Jubiliejiniame Vytauto Barkausko koncerte – VII simfonijos premjera [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 19 d., 19 val., Nacionalinėje filharmonijoje
, įvyks kompozitoriaus Vytauto Barkausko 80-mečio jubiliejui skirtas koncertas, kuriame skambės ankstyvosios autoriaus kompozicijos bei premjerinis opusas, kuriuo ir prasidės autorinis vakaras. Tai – Septintoji simfonija, rašyta 2008–2010 metais. Šį septynių dalių kūrinį Barkauskas skyrė Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui bei pernai minėtam jo 70-mečiui. Kompozitorius rašo: „Simfonijos moto – žmogus, pasaulis, žingsniai, tačiau muzika neturi nei biografinio, nei geografinio atspalvio. Gal tai vis dėlto žingsniai, žmogaus žingsniai per pasaulį. Bet ne žingsniavimas, o mąstymas ir mintys apie pasaulį žmoguje.

Simfonijos dramaturgija remiasi accelerando principu. Tik Postludium vėl sustabdome laiką, mąstydami apie gyvenimą – kur ir kaip žengi, ką palieki?.. Daug klausimų lieka be atsako, o gal dėl to toks įdomus ir gražus tas gyvenimas bei žmogaus likimas“.

 

Pirmąją koncerto dalį užbaigs Vytauto Barkausko „Trys aspektai“ simfoniniam orkestrui. Anot autoriaus, 1969 metų pradžioje jis turėjo kūrybinį tikslą – „trimis aspektais perteikti savitą lietuviškos rapsodijos įvaizdį“. Folkloro citatos čia nenaudojamos – tik intonacijos, kurios buvo jungiamos su aleatorikos elementais ir kai kuriais dodekafoninės technikos principais. „Siekiau, kad sonoristinis koloritas atspindėtų ir senovę, ir paslaptingą šventišką erdvę. Kūrinį įsivaizdavau kaip daugiaplanį etnografinį veiksmą gamtos prieglobstyje“, – teigia Vytautas Barkauskas.

 

Antroje koncerto dalyje skambės koncertinis operos „Legenda apie meilę“ (1975) IV paveikslo atlikimas (Vlados Mikštaitės libretas pagal Nazimo Hikmeto dramą).

Vytautas Barkauskas: „Koncertiniam operos atlikimui parinkau kulminacinį – IV paveikslą. Kas vyko iki jo? Tolimos šalies Valdovės jaunėlė sesuo mirtinai serga. Atvykęs Nepažįstamasis iškelia sąlygą – Sesers gyvybė bus išgelbėta, jei Valdovė ryšys paaukoti savo veido grožį. Antra sąlyga – pastatydinti Seseriai puikius rūmus. Nepaisydama šiurpios pirmosios sąlygos, Valdovė sutinka. Atgavusi žadą ir vos pramerkusi akis Sesuo, šūkteli: „...kas šita moteris!?“

Statomi puošnūs rūmai. Jų apžiūrėti atvyksta Valdovė su palyda. Valdovės veidą dengia tamsus šydas. Sesuo taip pat domisi jai statomais rūmais. Abi pamato ir iš pirmo žvilgsnio pamilsta dailų rūmų piešėją Ferhadą. Valdovei – tragedija, Seseriai – laimė.

Slaptas Sesers ir Ferhado pasimatymas. Meilės apogėjus. Tačiau ir meilė, ir laimė neįmanoma Valdovės rūmuose, jos valdose. Ką daryti? Įsimylėjėliai ryžtasi iš čia bėgti. Valdovės Auklė jiems slapta padeda.“

 

 

PROGRAMA
VYTAUTAS BARKAUSKAS
Simfonija Nr. 7 (2010, premjera)
Simfoninis triptikas „Trys aspektai“ (1969)

Opera „Legenda apie meilę“, IV paveikslas (1975)

 

ATLIKĖJAI
Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras
meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas

Solistai:
Valdovė – Inesa Linaburgytė (dramatinis sopranas)
Valdovės sesuo – Asta Krikščiūnaitė (lyrinis sopranas)
Viziris – Liudas Mikalauskas (bosas)
Auklė – Fausta Savickaitė (mecosopranas)
Ferhadas – Algirdas Bagdonavičius (dramatinis tenoras)
Valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Povilas Gylys)

Renata Marcinkutė (vargonai)
Dirigentas Robertas Šervenikas

 

Koncertą veda Viktoras Gerulaitis

 

MILC inf.

 

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).