Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Dvi premjeros Strimaičių duetui
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-03-21

Dvi premjeros Strimaičių duetui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 26 d., 18 val., Vilniaus paveikslų galerijoje
vyksiančiame Strimaičių dueto koncerte nuskambės dvi lietuvių kompozitorių premjeros. Tai Sigito Mickio „Rožės ir ašaros“ (2011) bei Jurgio Juozapaičio „Diptikas“ (2011). Abu šie kūriniai pelnė premijas Lietuvos kompozitorių sąjungos ir Strimaičių surengtame naujų kūrinių smuikui ir fortepijonui konkurse, kuris buvo skirtas dueto 10-mečio jubiliejui.

 

Sigitas Mickis apie „Rožes ir ašaras“ iš ciklo „LDK žygdarbiai“: „Savo kūryboje visada domiuosi konfliktais, draskančiais žmogų iš vidaus. Paantrašte iš ciklo „LDK žygdarbiai“ noriu atkreipti dėmesį į klaidinančią istorinę atmintį. Ne didžioji rusėnų LDK imperija, o Jogailos padėtais pagrindais gimusi Abiejų Tautų Respublika, jos iškilieji protai Sarbievijus, Liauksminas, Simonavičius, Sirvydas turėtų būti mūsų būties atmintis ir atspirtis. Akcentai į Gediminą, Algirdą, Kęstutį ir netgi į Vytautą keistai skaudina mane nuo tada, kai patyriau kitą požiūrį į istoriją Gudavičiaus ir Bumblausko dėka. Todėl „LDK žygdarbiai“ čia pavartoti su pamatuota doze ironijos, kaip ir Golsvorto „Forsaitų sagos“ pavadinime. Kaip viršūnė šioje sumaišties jūroje stūkso dygus skausmą keliantis grožis.

 

Muzikiniu atžvilgiu nusikėliau į tuos laikus, kai optimizmas ir laisvė leido džiugiai lakstyti paskui savo svajonę akompanuojant gaivališkiems 8-ojo dešimtmečio fusion jazz garsams. Lai tai būna kontrapunktas spygliuotai nūdienos tikrovei. Istorija juk kartojasi, eh?“

 

Jurgio Juozapaičio „Diptikas“ – nuosaikios muzikinės kalbos, dviejų kontrastingų dalių kūrinys.

 

Koncertą veda muzikologė Laimutė Ligeikaitė

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).