Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Muzikologas Jonas Vilimas pristatys Bažnytinės muzikos enciklopediją
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-03-21

Muzikologas Jonas Vilimas pristatys Bažnytinės muzikos enciklopediją [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 24 d., 18 val., Vilniaus Bažnytinio paveldo muziejuje
(Šv. Mykolo g. 9)  įvyks išskirtinis sakralinės muzikos vakaras, skirtas Bažnytinei muzikai. Klausytojai turės progą išgirsti skirtingų epochų ir žanrų sakralinės muzikos kūrinius, vakaro metu bus pristatytas ir pirmą kartą Lietuvos istorijoje išleistas Bažnytinės muzikos enciklopedinis žinynas.


Kaip teigia vienas iš renginio dalyvių bei neseniai išleisto žinyno sudarytojas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius Jonas Vilimas, Lietuva iki šiol gimtąja kalba neturėjo suvestinio Bažnytinei muzikai ir jos palikimui skirto leidinio. Taip pat Bažnytinės muzikos žinyno atsiradimo poreikį padiktavo ne tik daugelio tikinčiųjų, bet ir pačių kunigų bei muzikų nepakankamas išmanymas apie bažnytinės muzikos vietą ir reikšmę liturgijoje, ceremonijose, skirtingų kultūrų ir tradicijų kontekste. Dėl šių priežasčių mūsų šalyje ima nykti liturgijos pilnatvę išreiškiančios apeigos, o su jomis – ir atitinkama bažnytinė arba sakralioji muzika. Tad vienas iš naujojo enciklopedinio žinyno tikslų ir yra atverti to didžiulio ir nepaprastai svarbaus lobyno, kokia yra sakralioji muzika, vartus ir padėti ne tik pažinti šį turtą, bet ir paskatinti jį toliau puoselėti ir gausinti“, – teigia Jonas Vilimas.


Bažnytinės muzikos vakare įvairius sakralinės muzikos kūrinius atliks Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras ir Vilniaus universiteto grigališkojo giedojimo mokykla „Schola Cantorum Vilnensis“ vadovaujami meno vadovo ir dirigento Romualdo Gražinio. Vilniaus Šv. Dvasios vienuolyno Stačiatikių vyrų choras, vadovaujamas diakono Viktoro Minioto, reprezentuos ortodoksų bažnytinį giedojimą.

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro išleistą Bažnytinės muzikos enciklopedinį žinyną sudaro studijos apie krikščionių muziką, Katalikų Bažnyčios dokumentus, Rytų ir Vakarų Bažnyčių liturgiją ir muziką, giedojimo atmainas. Daug straipsnių skirta bažnytinės muzikos žanrams, formoms, notacijai, muzikos instrumentams, giesmynams. Žinyne apžvelgta ir neliturginė muzika. Nemažai dėmesio skiriama ir Lietuvos krikščioniškųjų konfesijų bažnytinės muzikos istorijai, kūrybai bei dabarčiai. Šio leidinio pagrindas – specialiai žinynui parašyti nauji enciklopediniai straipsniai bei peržiūrėti ir papildyti straipsniai iš lietuviškosios „Muzikos enciklopedijos“, atnaujintos ir papildytos iliustracijos bei natų pavyzdžiai.


Kartu su žinynu, kaip priedas, išleista ir kompaktinė plokštelė, į kurią įtraukti bažnytinės muzikos žanrų pavyzdžiai: grigališkasis, protestantiškasis choralas, „kantyčkų“, stačiatikių ir sentikių giedojimas, sentikių dvasinės eilės, vargonų skambesys.

 

Vakare dalyvaus jo sudarytojas Jonas Vilimas, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro mokslinė redaktorė Birutė Žalalienė, Teologijos ir grigališkojo choralo licenciatas kun. Vilius Sikorskas, Šv.Dvasios vienuolyno, Ortodoksų Bažnyčios Lietuvoje kun. Vitalijus Mockus.

 

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).